Još nisu poznati rezultati popisa stanovništva u BiH

Dugo osporavani popis stanovništva u našoj zemlji konačno je obavljen u oktobru 2013. godine nakon nekoliko godina odgađanja i dogovaranja.

Nakon više od godinu i po čekanja, uskoro bi mogli biti objavljeni prvi službeni rezultati popisa.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekao je nedavno da će prvi rezultati popisa stanovništva u BiH biti objavljeni od 28. maja do 15. juna, a to su broj stanovnika, starosna struktura, vjerska, etnička i jezička obilježja.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković također je potvrdila da bi prvi konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini trebali biti poznati u junu.

Popis stanovništva u BiH održan je u oktobru 2013. a prvi rezultati očekuju se nakon nešto više od godinu i po. Ranije je najavljeno da će objava rezultata popisa stanovništva ići sukcesivno od sredine 2015. do sredine 2016. godine, a konačni rezultati će se objavljivati u popisnim knjigama, na siteovima triju statističkih institucija u BiH, te na siteu Popis2013.

Direktor Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Marko Krištof kazao je da su prvi rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj bili objavljeni tek dvije godine nakon popisa, jer je to najveća i najvažnija statistička akcija.

“Tehnologija nam danas omogućava da se rezultati popisa stanovništva objave brže nego prije, ali dok se prekontroliraju sve varijable i tablice, potrebno je mnogo vremena”, naglasio je.

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević istaknula je da su u njenoj zemlji najviše pažnje izazvali podaci o etničko-nacionalnim karakteristikama stanovništva.

“Nakon toga, fokus je bio na broju stanovnika, raspoređenost prema regionima, obrazovna struktura te podaci koji su bitni za pristup evropskim fondovima”, naglasila je.

Pieter Everaers, direktor pri Evropskom uredu za statistiku (EUROSTAT) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013, kazao je da se u brojnim zemljama Evropske unije vidi da je potrebno između 1,5 godine, a nekada i dvije godine, nekada možda i brže, da se dobiju rezultati popisa, u zavisnosti od toga koji sistem zemlja koristi.

Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika, starosna i spolna struktura stanovništva, do nivoa naseljenih mjesta.

Izvor: Radiosarajevo.ba

You must be logged in to post a comment Login