Još nije poznato kada će novi most biti u funkciji

Nedavno su dvije države usaglasile Nacrt sporazuma o graničnim prelazima između Srbije i Bosne i Hercegovine i dogovorile da će učiniti dodatne napore da se ubrza procedura za potpisivanje ovog sporazuma.

Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac, kaže da se privode kraju definisanje novog graničnog prelaza na novom mostu “Bratuljub” koji će povezati Bratunac i Ljuboviju.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH obezbijedila je sredstva za izgradnju carinskog terminala i graničnog prelaza pored mosta koji je izgradila Srbija. Oni će biti zajednički za BiH i Srbiju jer će se tako izbjeći troškovi izgradnje duplih kontrolnih punktova, pojednostaviti granična kontola i time ubrzati protok saobraćaja te izbjeći stvaranje gužvi i čekanje na granici”, kaže Mlađenović.

U toku je izgradnja pristupnih puteva i platoa gdje će biti izgrađen carinskih terminal a radoviće se biti gotovi sredinom godine.

Odvijaju se radovi na pristupnim putevima nekoliko porodičnih kuća na regionalnom put Bratunac-Skelani gdje je planirana izgradnja industrijske zone koja ima znača za privredni razvoj bratunačke opštine.

Idejnim projektom je predviđen zajednički granični prelaz sa 6 traka za ulaz i izlaz iz zemlje, za putnička vozila, autobuse i kamione, kao i zajednički terminal, sa 4 saobraćajne trake za putnički i autobuski saobraćaj, a 2 za kamione.

Obavljanje procedure granične kontrole regulisano je funkcionalnim rasporedom kontrolnih kabina za svaku državu po na osob.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji mosta je oko 12 miliona evra, od čega je izgradnja mosta koju finansira Srbija oko 4,5 miliona evra, granični prelaz koji finansira BiH oko 7 miliona evra, a pristupni putevi koje finansiraju „Putevi RS“ 800.000 KM.

You must be logged in to post a comment Login