Još nije poznato kada će krenuti predstave Kamernog teatra 55

Priča o projektu „Mala škola glume Kamernog teatra 55 u Srebrenici“ najavljena je još u decembru 2017. godine, a nakon radionica i izbora predstave, do sada je trebala biti održana dugo najavljivana premijera i turneja.

Iako su nam iz Kamernog teatra najavili da pripreme predstave treba da počnu u septembru ili oktobu 2019. godine, ipak do toga nije došlo. Partneri Kulturni centar Srebrenica i Opština Srebrenica nemaju komentar, a ni informacije.

Iz Kamernog teatra 55 nisu nam dali informacije o čemu se radi, a obratili smo im se prije nekoliko sedmica.

Direktor “Kamernog teatra 55” iz Sarajeva Emir Hadžihafizbegović, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić 6. februara 2018. godine potpisali su sporazum o početku glumačkih radionica za djecu Srebrenice.

Glumci Sabira Bambura i Amar Selimović iz “Kamernog teatra 55” iz Sarajeva 16. marta 2018. su započeli prvu trodnevnu radionicu za djecu Srebrenice i Bratunca u sklopu programa “Male škole glume”.

Najavljeno je da će svih 19 glumaca boraviti u Srebrenici, pet mjeseci i 300 radnih sati posvjetiti u radu sa djecom i pripremom predstave.

Tehničku organizaciju spovodio je Kulturni centar Srebrenica, dok je Opština Srebrenice snosila troškove smještaja glumaca.

Izabrana je predstava „Petar Pan“ koja bi premijerno trebala da se izvede u Srebrenici nakon čega je najavljena turneja u gradovima BiH, Srbije i Hrvatske.

Prvi dio projekta škola glume završena je u junu 2018. godine, a 26. septembra 2018. godine direktor “Kamernog teatra 55” iz Sarajeva Emir Hadžihafizbegović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis ove opštine Bego Bektić i direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić uručili diplome za polaznika škole glume.

Hadžihafizbegović je tada najavio premijeru predstave za tri mjeseca u Srebrenici nakon čega i početak turneje, tačnije za kraj 2018. i početak 2019. godine.

Na zvaničnoj web stranici “Kamernog teatra 55” obavljeno je u maju 2019. godine, na prvoj probi predstave kao završenog dijela projekta, da će premijera predstave biti u septembru 2019. godine, nakon radionice gdje je bio i koordinator projekta „Mala škola glume “Kamernog teatra 55” u Srebrenici“ i producent predstave ispred teatra, Mirza Muzurović kao i reditelj predstave „Petar Pan“ Goran Damjanac.

Da li je Kamerni teatar 55 zaboravio Srbrenicu i da li će doći do dugo najavljivane premijere i turneje ostaje otvoreno pitanje ili samo još jedan projekat koji na račun Srebrenice dobije podršku.

You must be logged in to post a comment Login