Još nema konkretnog dogovora u Rudniku boksita “Srebrenica”

Predstavnici uprave Rudnika boksita “Srebrenica”, odnosno litvanske firme “Evropa – Birač” u čijem je sastavu ovaj rudnik, i izvođača radova na eksploataciji rude, nisu juče postigli konačan dogovor o procenatu raspodjele dobiti. Razgovori će biti nastavljeni narednih dana.

Predsjednik Granskog sindikata rudara i metalaca Republike Srpske, Tane Peulić, izjavio je da je najvažniji rezultat današnjeg sastanka da će ovaj kolektiv nastaviti s radom, da neće biti otpuštanja zaposlenih 40 radnika i da mu je odobren reprogram za izmirivanje dugova. Prethodnih godina potpisivani su ugovori na štetu Rudnika boksita, jer je 80 odsto zarade pripadalo izvođaču radova, a samo 20 odsto Rudniku, što nije omogućavalo izmirivanje obaveza, plata radnicima i pozitivno poslovanje.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Republike Srpske Danka Deurić je rekla da je problem nastao na relaciji između izvođača radova na eksploataciji rude i Rudnika boksita, odnosno litvanske firme “Evropa – Birač”, u čijem je sastavu ovaj rudnik.

Ona kaže da će, tek kada dobiju potpunu dokumentaciju od nekog zainteresovanog, Ministarstvo raspisati konkurs i javnom procedurom utvrditi kome će dodijeliti koncesiju i tek tada izdati novo rješenje za eksploataciju rude.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login