Jeste li znali da se jaja mogu i zamrznuti? Evo kako ćete to pravilno napraviti

Mnogi često jedu jaja za doručak, a gotovo svi znaju koliko su ona zdrava i hranjiva, no znate li da je ova hrana i poprilično izdrživa? Naime, sirova jaja mogu se uspješno zamrznuti mjesecima nakon što su prvi put kupljena.

S obzirom na to da su cijene jaja skočile za više od 60 posto u 2022. godini i ostale su visoke zbog inflacije, zamrzavanje jaja koja ne planirate uskoro kuhati pametan je način da izbjegnete skupi otpad, piše Good Housekeeping.

Međutim, pohranjivanje jaja u zamrzivač nije tako jednostavno: Potrebno je prvo pripremiti jaja za pravilno skladištenje kako bi se različiti dijelovi jaja sami zamrznuli, prenosi Večernji list. Možete zamrznuti cijelo tekuće jaje ili se usredotočiti samo na bjelanjke, ali zamrzavanje potpuno netaknutih žumanjaka izuzetno je teško, objašnjava Penny Stankiewicz, profesionalna kuharica i instruktorica na Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.

“Žumanjci ne sadrže vodu, a smrzava se sadržaj vode u jajima, pa se ne ponašaju dobro (ili kako bi trebali) nakon što su zamrznuti. Umućivanjem jaja ili bjelanjaka u jednoličnu smjesu vaša jaja mogu ostati svježa i jestiva do 8 tjedana”, dodala je.

Kako zamrznuti sirova jaja?

Najbolji način da zamrznete jaje je da ga zamrznete u cijelom obliku jer ne možete zamrznuti jaja u ljusci, objašnjava Stankiewicz.

Ovu metodu možete koristiti za onoliko jaja koliko želite.

Najbolji način za zamrzavanje jaja često uključuje plastične vrećice za zamrzavanje, no, ako znate da će vam ova jaja trebati za određeni recept ili pečenu poslasticu, možete ih rasporediti zasebno u manje vrećice tako da ih prvo zamrznete u plastičnoj posudi za led, piše N1.

You must be logged in to post a comment Login