Jelena Bibić: Knjiga kao prozor u svijet

Jelena Bibić iz Srebrenice ima 46 godina, majka je tri djevojke, domaćica i obožava da čita knjige, a godinama je korisnik Narodne biblioteke Srebrenica sa najviše iznajmljenih knjiga.

Knjige su njena strast, hobi, prozor u svijet kroz koji putuje, istražuje i doživljava život na drugačiji način.

„Uvijek sam voljela da čitam u nekoj manjoj mjeri. O ružnim ratnim godinama ne bih pričam, ali u tom periodu možda mi je knjiga pomogla da sačuvam zdrav razum, ostanem pribrana. Jednostavno, knjiga je bila moj bijeg od ružne stvarnosti. Poslije toga došla su djeca, obaveze. Jednostavno, knjiga me odmara u uživam u čitanju. Isključim se i mogu da budem bilo gdje“, priča Jelena.

Već nekoliko godina Jelena je nagrađivan član biblioteke koji iznajmi najviše knjiga tokom jedne godine.

„Otprilike oko 200 knjiga godišnje podignem u biblioteci. Tu se ne računa knjige koje mi moje drugarice donesu iz svojih privatnih biblioteka, knjige koje skinem preko interneta. Otprilike, čitam knjigu dnevno, nekad to bude manje, nekad više“, kaže Jelena.

Jako često dođe do nekih zanimljivosti koje nije znala, a o kojima može više da sazna pretragom na internetu.

„Kada naiđem na neki zanimljiv detalj u nekoj knjizi volim da malo više saznam o kulturi tog naroda, istoriji tog mjesta. Tako malo istražim na internetu. Pogotovo kada čitate neki avanturistički roman kada se pominju neki lokaliteti. Volim istoriju i kroz književnost sam došla do raznih saznanja koja nisam znala tokom obrazovanja“, priča Jelena.

Danas generacije koje dolaze sve manje čitaju, sve se svelo na mobilne telefone, računare, televizuju, a mali broj čita.

„Razvojem tehnologija život se ubrzao i sve je manje važno šta i koliko čitamo. U naše vrijeme mnogo više se čitalo, kako kroz obavezne lektire tako i neobavezne stvari. Danas je sve na klik servirano i čitanje je u drugačijoj formi“, ističe Jelena.

Jelena kaže da je čitanje izuzetno važno za razvoj svake osobe jer kroz čitanje obogaćujemo svoj vokabular, znanje i razvijamo maštu, posebno kod djece u razvoju.

Narodna biblioteka Srebrenica organizuje i veliki broj kulturnih i drugih sadržaja, a svake godine nabavi i značajan broj novih naslova.

„Apelovala bih na sve relevantne institucije, organizacije da više novca usmjere za kulturu i kulturne programe jer tako zapravo ulažete u mlade ljudi koji su budućnost ove sredine i najbolji ambasadori Srebrenice“, rekla je Jelena.

Na kraju razgovora Jelene je rekla da je kroz određenu literaturu bolje upoznala i Srebrenicu i da je to potencijal veliki za razvoj koji bi trebali da iskoristimo.

„Pored prirodnog bogatstva Srebrenica ima i istorijsko i kulturno blago koje mnogi ne znaju i nisu imali priliku da se upoznaju. Smatram da i kroz to ova opština ima priliku da se bolje predstavi i zainteresuje ljude da tu dolaze“, rekla je Jelena Bibić iz Srebrenice.

20.02.2021.

You must be logged in to post a comment Login