Jeftine namirnice iz supermarketa mogu pomoći u poboljšanju vašeg seksualnog života

Sigurno ste čuli kako ostrige i šampanjac mogu povećati strast, ali jeftine namirnice iz supermarketa također mogu pomoći da poboljšate i vaš seksualni život.

Od gljiva preko kupusa i luka do avokada, dijeta koja je bogata pravim nutrijentima može potencijalno poboljšati vaše seksualno zdravlje i seksualni život, tako što će poboljšati performanse, zadovoljstvo i libido.

Christine DeLozier, koja je autorica knjige “Dijeta za odličan seks: hrana za muško i žensko seksualno zdravlje”, objašnjava kako određene namirnice mogu ojačati nervne impulse ka i iz genitalija, povećati protok krvi kroz tijelo do mjesta koja nam je potrebna tokom seksa i uravnotežite seksualne hormone kako biste olakšali uzbuđenje i orgazam.

“Akademci su decenijama gledali na vezu između onoga što jedemo i koliko seksa imamo – ili želimo. Hrana koju jedemo uvelike utiče na seksualno zdravlje, a postoji naučni dokazi za to. Odličan seks je svakako iskustvo uma, ali u našim tijelima to se događa kada naši nervi, krvni sudovi i hormoni rade sinhronizovano”, navela je.

Savremena istraživanja su pokazala da dijeta utiče na to, a odabir prave hrane za jelo može ili povećati ili osujetiti zadovoljstvo u spavaćoj sobi. Kada su naša tijela dobro nahranjena, želja nam dolazi prirodno, zadovoljstvo dolazi prirodno, a orgazam može biti bez napora.

Svaki put kada jedete, možete poboljšati svoje zdravlje, a samim tim i seksualni život tako što ćete se hraniti pravilnom hranom.

“Cink koji se nalazi u mesu i ribi, vitamin D u jajima, mlijeku i gljivama i vitamin B12 u mesu i mliječnim proizvodima igraju važnu ulogu u metabolizmu, proizvodnji hormona i seksualnom zdravlju. A neke namirnice, pogotovo ako ih konzumiramo previše, imaju suprotan učinak – kao što su hljeb i peciva, masna hrana, gazirana pića i mliječni proizvodi ili slatki deserti jer smanjuju zdrav protok krvi i naše hormonske funkcije”, dodaje.

Bobičasto voće svih vrsta, uključujući jagode, borovnice i maline, prepuno je polifenola, koji brzo pomažu našim krvnim sudovima da isporuče veći protok krvi do genitalija.

Kliničko ispitivanje je također otkrilo da će parovi koji konzumiraju više vitamina C – s kojim su bobice prepune – skloniji imati više seksa.

Kupus bi mogao zvučati odvratno, ali ima visok sadržaj sumpornih spojeva, koji djeluju protuupalno i štite živce, uključujući one koji vode do i od genitalija, čineći ih dobrim za naše zdravlje i seksualno zdravlje.

Istraživači su također otkrili da fitonutrijenti koji se nalaze u kupusu služe za povećanje i broja spermatozoida i pokretljivosti spermatozoida.

Gljive su pune antioksidansa i mikronutrijenata, koji poboljšavaju brzinu i snagu nervnih signala, uključujući i one do i od genitalija – što znači da ćete dobiti više zadovoljstva u optimalnim trenucima tokom seksa.

Avokado sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, koje su među najzdravijim stvarima koje možemo konzumirati za dobar i dugotrajan seksualni život, jer smanjuju oštećenja krvnih sudova.

Studija iz 2019. godine otkrila je da luk i ekstrakt luka mogu podržati proizvodnju hormona i povećati antioksidativnu aktivnost, te mogu povećati ukupni nivo testosterona, što je i muškarcima i ženama potrebna zdrava količina za snažan libido.

Đumbir ne samo da podiže nivo testosterona, što znači da ljudi žele više seksa, već je u studijama utvrđeno da povećava broj spermatozoida i pokretljivost spermatozoida.

Zeleno lisnat povrće, poput špinata ili salate, vjerovatno je najbolja stvar koju možete jesti za bolji seks. Oni balansiraju polne hormone, povećavaju libido i smanjuju nivoe kortizola, što doprinosi stresu i može poremetiti proizvodnju testosterona, piše Klix.ba.

You must be logged in to post a comment Login