Jedini snimak sahrane Nikole Tesle

Jedan od najvećih naučnika svih vremena Nikola Tesla preminuo je 7. januara 1943. godine u 22:30. Imao je 87 godina i stotine patenata i pronalazaka koji su mu donijeli slavu, ali ne i bogatstvo.

Teslinoj sahrani je prisustvovalo više od 2.000 ljudi. U povorci koja se slivala ka pogrebnoj sali na Medison aveniji bilo je državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali građana koji su se divili geniju čiji su im pronalasci olakšali život.

Tadašnji gradonačelnik Njujorka, Fiorelo La Guardia, oprostio se od ovog naučnika uz riječi da ono što je Tesla izumio, vremenom postaje sve značajnije. “Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje još veće”, rekao je gradonačelnik Njujorka.

Komemoraciju je prenosio Radio Njujork, a u svim značajnijim medijima udarna vijest je bila o odlasku genija.

U arhivi i dalje postoji audio snimak oproštajnog govora gradonačelnika Njujorka 10. januara 1943. godine: Za kraj su mu ispunjene dvije želje, da ga sahrane uz muziku i to  – Šubertovu kompoziciju “Ave Marija” i kao posljednju “Tamo daleko”. Pjesmu koja je naučnika podsjećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora “Slovan”.

Izvor: Kurir

You must be logged in to post a comment Login