Otvoren konkurs za nekoliko nagrada „Luka Milovanov Georgijević“

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica raspisuje drugi konkurs za nagrade i stipendije u sklopu kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

1) književnu nagradu „Luka Milovanov Georgijević“

 • poezija ( dostaviti do tri pjesme na slobodnu temu ) ;

2) književnu nagradu „Zvonimir Šubić“

 • proza ( dostaviti jednu pripovijetku ili do tri kratke priče na slobodnu temu ) ;

3) novinarsku nagradu „Boško Milovanović“

Novinarski prilozi mogu podrazumijevati razne oblasti ( kultura, ekonomija, ekologija, medicina, nauka, politika, sport, vrijeme, zabava, itd. ) bez žanrovskih ograničenja ( građansko, kolaborativno, istraživačko, književno, narativno i kolumnističko novinarstvo )

4) literarnu nagradu „Živan Jovanović“ za esej na temu „Moj grad kroz vijekove“ ( konkurs za osnovce i srednjoškolce )

5) studentsku stipendiju „Luka Milovanov Georgijević“
( za najuspješnijeg studenta sa područja opštine Srebrenica )

 • Za književnu i novinarsku nagradu mogu konkurisati svi afirmisani i neafirmisani stvaraoci regiona, bez starosnog ograničenja, dok za literarnu nagradu radove šalju isključivo osnovci i srednjoškolci.
 • Radovi moraju biti otkucani na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, te potpisani šifrom, uz razrješenje šifre u posebnom dokumentu.
 • Za književne nagrade se dostavljaju isključivo neobjavljena ostvarenja, dok je za novinarsku nagradu osim neobjavljenih članaka dopušteno dostavljati i članke koji su tokom 2020. godine objavljivani u štampanim medijima.
 • Zainteresovani autori svoje radove mogu slati putem pošte na adresu SPKD “Prosvjeta“ Srebrenica, ul.Milivoja Mičića bb , 75 430 Srebrenica, ili na elektronsku adresu [email protected]
 • Ukoliko radove šaljete putem pošte potrebno je da ih dostavite u tri primjerka potpisana šifrom, a u posebnu kovertu da dostavite razrješenje

šifre sa ličnim podacima ( ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa ).

 • Ako konkurišete putem elektronske pošte onda radove potpisane šifrom šaljete u jednom word ili pdf dokumentu, a u posebnom dokumentu razrješenje šifre sa ličnim podacima (ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa ).
 • Za studentsku stipendiju na prethodno navedenu adresu neophodno je dostaviti: ovjerenu fotokopiju lične karte, dokaz o redovnom studiranju sa I ciklusa studija na javnom univerzitetu i potvrdu o prosjeku ocjena tokom dosadašnjeg studiranja ;
 • Rok za dostavljanje radova i potrebne dokumentacije za stipendiju je do
  15.10.2020. godine;
 • Nagrađeni učesnici će biti pozvani na prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ koji će u Srebrenici biti održan krajem oktobra.
 • O nagradama će odluke donijeti zaseban tročlani žiri za svaku kategoriju, kojim će predsjedavati: – Branislav Zubović, književnik i književni kritičar iz Novog Sada; ( za književnu nagradu „Luka Milovanov Georgijević“)- prof.dr Boban Tomić, profesor na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu; ( za novinarsku nagradu „Boško Milovanović“)
  -Dušan Pejić, prof. srpskog jezika i književnosti; ( za književnu nagradu
  „Zvonimir Šubić“)- Valentina Nikolić, prof. srpskog jezika i književnosti; ( za literarnu nagradu „Živan Jovanović“ )
 • Nagrađena i pohvaljena ostvarenja će biti objavljena u 7. broju časopisa za kulturu, umjetnost i književnost „Srebrni vijenac“ u izdavaštvu SPKD
  „Prosvjeta“ Srebrenica, a autori će biti prigodno nagrađeni.
 • O programu manifestacije blagovremeno će biti upoznati učesnici i javnost, a sve dodatne informacije možete dobiti putem elektronske pošte [email protected] ili na broj telefona + 387 65 623 468.

Prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ nizom kulturnih i naučnih događaja je omaž liku i djelu Luke Georgijevića(1784-1828), filologa i književnika, rođenog u Osatu kod Srebrenice, koji je tokom kratkog života kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio. Lukinim književnim tragom hodio je danas zaboravljeni Srebreničanin, pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić(1902-1956), koji stvarajući u kočićevsko- ćorovićevskom duhu spada u znamenite bosanskohercegovačke književnike između dva svjetska rata. Istim stopama su nastavili i istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović(1921-1991) i Boško Milovanović(1951-1996) koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja. Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost.

You must be logged in to post a comment Login