Fond omladinskog angažmana

Omladinski angažman ima važnu ulogu u pokretanju zajednice i poticanju razvoja, jer podrazumijeva uključenost mladih u rješavanje mnogih pitanja za poboljšanje  vlastitog položaja, ali i cjelokupne zajednice. Dok se većina mladih u Bosni i Hercegovini opisuju kao pasivni, ostaje zanemarena činjenica da mladi ljudi često nemaju potporu, ni usmjerenje, u svojim zajednicama kako bi ostvarili promjenu, zbog čega mnoge njihove želje i ideje ostaju neostvarene.

Kroz omladinski angažman mladi pokazuju da su ključni resurs svojih zajednica, uključuju se u odgovorne i izazovne akcije, i preuzimaju ulogu aktivnih građana.

Fondacija SHL nudi finansijsku i mentorsku podršku mladima, posebno onima koji nisu imali iskustva u omladinskom angažmanu, da svoje ideje pretvore u stvarnost. Mladi širom Bosne i Hercegovine vode omladinske kampove i sastanke, regrutiraju volontere, prikupljaju novac u humanitarne svrhe, organizuju sportske i kulturne događaje, savjetuju i daju podršku svojim vršanjacima, te na razne načine utiču na svoje zajednice. Pritom stiču organizacijske i liderske sposobnosti, praktična iskustva i aktivno učestvuju u donošenju odluka.

Za finansijsku potporu Fondacije SHL mogu aplicirati omladinske organizacije, neformalne grupe i pojedinci kroz dva oblika podrške – Fond omladinskog angažmana (namijenjen lokalnim inicijativama u Bosni i Hercegovini) i Movements Across Borders (fond za prekograničnu saradnju mladih iz Bosne i Hercegovine i Srbije).

Prijavu i ostale informacije možete pronaći ovdje.

You must be logged in to post a comment Login