BIRN – ljetna škola istraživačkog novinarstva

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) otvorila je prijavu za ljetnu školu istraživačkog novinarstva za 2015. godinu, koja se održava u hotelu Adriatic u Draču (Albanija) od 23. do 29. augusta.

Predavači na ljetnoj školi su međunarodno priznati treneri, a među njima je glavni Blake Morrison, urednik istraživačkih projekata u Reutersu u New Yorku i predavač na Univerzitetu Columbia u New Yorku. Treneri su i Mar Cabra, šef Jedinice za podatke i istraživanje u Međunarodnom konzorciju za istraživačko novinarstvo (ICIJ), Miranda Patručić, dobitnica mnogih nagrada, poput Europske nagrade za novinarstvo u 2015. i Daniel Pearl Award, i Joachim Dyfvermark, nagrađivani režiser televizijskih i istraživačkih dokumentarnih filmova, kao i drugi.

Cijeli program treninga možete pronaći OVDJE.

Rad sa učesnicima treninga predviđen je u manjim grupama, kako bi aktivno surađivali predlažući ideje za istraživačke priče. Učesnicima će biti pružena prilika da istraže i razviju svoje ideje u cjelovite priče.

Novinari sa područja Balkana mogu se prijaviti za stipendiju koja će pokrivati smještaj, puni pansion, naknadu za predavanja, kao i putne troškove do 100 eura. Učesnici iz inostranstva se također mogu prijaviti za ljetnu školu, ali moraju platiti pune troškove učestvovanja. Puni troškovi su 790 eura, a uključuju školarinu, smještaj i puni pansion.

U te troškove je uključen i BIRN-ov vodič za istraživačke novinare na Balkanu pod nazivom “Iza kulisa”. Rok za prijave je do 25. jula. Prijave koje stignu do 12. jula će biti umanjene, i iznosit će 650 eura. Prijave za podnosioce zahtjeva koji ne uključuju stipendiranje je 12. august.

Učesnici će provesti sedam dana u Draču, jednom od najstarijih gradova u Albaniji koji je čuven po svojoj kulturno-historijskoj baštini.

Za sve ostale informacije, možete pisati na [email protected] ili pronaći detalje na Balkan Insight.

Izvor: Efm.ba

You must be logged in to post a comment Login