Javna zaduženost BiH 11,5 milijardi KM

Javna zaduženost BiH na kraju prošle godine iznosila je oko 11,5 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, a unutrašnji oko 3,3 milijarde KM, s tim da ne obuhvata obaveze po osnovu restitucije, navodi se u Informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH o stanju javne zaduženosti BiH koju je usvojilo Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je vanjski dug BiH na kraju 2014. godine povećan za 809,45 miliona KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažovanja odobrenih kreditnih sredstava MMF-a, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice.

Prosječno vrijeme dospjelih kredita je 7,6 godina, a prosječno vrijeme ugovorenog grejs perioda 6,6 godina.

Vanjskih kredita do kraja prošle godine ugovoreno je u iznosu od oko 12,9 milijardi KM, od čega je “angažovano” oko 10,9 milijardi KM, a oko dvije milijarde KM raspoložive su za “angažovanje” u skladu s realizacijom odobrenih projekata.

Više od 53 posto novih kredita usmjereni su za realizaciju infrastrukturnih projekata, oko 35 posto novih kredita namijenjeno je javnom sektoru, a više od 11 posto “angažovano” je za privrednu djelatnost.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti od oko 3,3 milijarde KM do 31. decembra prošle godine nije bilo direktnog ili indirektnog duga po kojem je BiH nosilac obaveze.

Istovremeno, u ukupnom unutrašnjem dugu Federacija BiH učestvuje s 33,63 posto, Republika Srpska sa 65,74 posto, te Brčko distrikt sa 0,63 posto.

U prošloj godini dospjele obaveze po vanjskom dugu BiH redovno su servisirane u iznosu od 760,92 miliona KM.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login