Izvoz skočio za 11,2 odsto

Drvna industrija u BiH ostvarila je za devet mjeseci izvoz vrijedan 872 miliona KM, što je za 11,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom 358 odsto.

Od ukupnog izvoza, 44 odsto se odnosi na namještaj, 29,6 odsto na rezanu građu, a 14,1 odsto na proizvode šumarstva, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sastanku proširenog Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH u Vitezu istaknuta je zabrinutost zbog sve većeg izvoza proizvoda šumarstva, i to pretežno ogrijevnog drveta.

Iz Odbora smatraju da bi bilo neophodno da se sirovina zaštiti i donese mjera na nivou BiH koja će destimulisati izvoz, a omogućiti sigurnije snabdijevanje domaće finalne prerade.

Predsjedavajući Asocijacije Suhad Ećo upoznao je prisutne o održanom sastanku predstavnika Asocijacije sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenikom Mirkom Šarovićem, koji su izrazili podršku zahtjevima Asocijacije, među kojima je i formiranje radne grupe koja će analizirati i unaprijediti Izvoznu strategiju drvne industrije BiH.

Predloženo je da se u okviru ovog ministarstva formira odjeljenje za šumarstvo i drvnu industriju jer institucionalna struktura šumarstva i drvne industrije nije razvijena na nivou BiH, te da se sagleda mogućnost organizovanja kvalitetnog domaćeg sajma namještaja koji bi podržao Savjet ministara.

Članovi Odbora upoznati su sa zaključcima sa posljednje sjednice Izvoznog savjeta BiH i jednoglasno su podržali to što je Komora uputila dva dopisa direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miru Džakuli.

Prvi dopis se odnosi na donošenje provedbenih akata po osnovu Zakona o carinskoj politici BiH koji je trebalo da budu doneseni još u januaru, a drugi dopis se odnosi na izdavanje rješenja za privremeni uvoz mašina, opreme i kalupa radi izvoza određenih proizvoda.

Članovi Odbora zaključili su da bude formirana radna grupa od predstavnika privrede, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Spoljnotrgovinske komore koja će raditi na Izvoznoj strategiji drvne industrije BiH, te da neki od zaključaka budu uključeni u plan rada Asocijacije za narednu godinu.

Izor: Srna

You must be logged in to post a comment Login