Izložba rukotvorina, suvenira i gastronomska ponuda ugostitelja

Povodom sedme po redu manifestacije “Kao nekad prije” večeras je održana izložba rukotvorina, suvenira i predstavljanja gastronomske ponude srebreničkih ugostitelja.

Svoje radove predstavile su žene iz Udruženja “Srebrenica 99” i “Sara-Srebrenica” koje već nekoliko godina okupljaju žene i sa njima prave razne ukrasne i odjevne stvari. Na izložbi su predstavljeni i suveniri Mirka Sekulića. Izložba je prodajnog karatera pa je svako mogao kupiti nešto za sebe.

“Po prvi put, u sklopu sedme manifestacije, Turistička orgaizacija Srebrenice danas je organizovala mini sajam na kojem su predstavljene rukotvorevine, suveniri, gastronomska ponuda i zdrava hrana domaćih proizvođača. Cilj ove aktivnosti jeste da obogatimo i ojačamo manifestaciju “Kao nekad prije”, obogatimo i promovišemo turističku ponudu ali i stvorimo bolju turistički imidž opštine Srebrenice”, rekao je Sead Jahić, direktor Turističke organizacije Srebrenica.

Predstavljeni su proizvodi domaćinstava Živanović koje se bavi uzgojem povrće dok je domaćinstvo Mardžić, pored povrća predstavilo i jagodičasto voće ali i džemove, sokove, sirće u vlastitoj proizvodnji i druge proizvode.

Udurženje žena “Podrinje 1” iz Srebrenice predstavilo je kreme, melem i propolis kapi. Udruženja pčelara “Osat” i “Skelanka” predstavili su med koji ima, zbog visokog kvaliteta, tržište van BiH a uskoro i u Japanu.

Srebrenički ugostitelji pokazali su da ovdašnji restorani nude ukusnu i kvalitetnu hranu a da cijene nisu visoke. Svi prisutni mogli su probati specijalitete Motela “Misirlije”, Picerija “Zvorničanka”, Ćevabdžinice “Azemine”, Motela “Alić”, Restoran Kulturnog centra Srebrenica, specijaliteti žena “Sara-Srebrenica” kao i žena koje su predstavile svoju kuhinju.

U sklopu ove manifestacije predstavljena je i srebrenička kafa “Hana” koja postoji od 2012. godine a koja se mogla probati i kupiti.

Program se nastavlja već tradicionalnim koncertom koji će otvoriti domaćini bend Afera kojima će se pridružiti brojni muzičari, Srebreničani i prijatelji ovog mjesta. Očekuje se nastup simfonijskog orkestra Ricciotti Ensemble kojeg čini 40 muzičara.

You must be logged in to post a comment Login