Izložba „Neknjižna građa Zavičajne zbirke“

Narodna biblioteka Srebrenica postavila je izložbu „Neknjižna građa Zavičajne zbirke“ koja svjedoči o jednom vremenskom periodu rada ne samo biblioteke već i institucija, organizacija i ustanova na području opštine Srebrenica.

Izložba predstavlja jednu od planiranih aktivnosti u okviru programa obilježavanja 55 godina rada biblioteke.

Promocija bibliotečke građe koju biblioteka posjeduje u okviru svog fonda samo je jedan od načina da se javnost, korisnici biblioteke upoznaju sa stvarnim stanjem i sa čim biblioteka raspolaže, stav je zaposlenih u biblioteci koji se trude da sva štampana građa koja po svojim karakteristikama spada u zavičajnu bude prikupljena i uvrštena u bibliotečki fond biblioteke.

Izložba neknjižne građe Narodne biblioteke Srebrenica postavljena je u Multimedijalnoj čitaonici biblioteke i posjetioci će imati priliku da pogledaju samo jedan deo neknjižne građe iz fonda Zavičajne zbirke. Postavka će biti dostupna posjetiocima do kraja mjeseca juna.

Plakati koji svjedoče o kulturnim, sportskim ili privrednim događajima na području opštine Srebrenica, fotografije nastale na radionicama čiji je pokretač i implementator bila Biblioteka, radonice kreativnog tipa i izložbe u sopstvenoj režiji, sve su to štampani svjedoci koji u budućnosti mogu poslužiti naučnim radnicima, studentima, učenicima  u istraživanju za pisanje radova koji će obuhvatati razvoj Srebrenice u prošlosti, koja je danas naša sadašnjost a biće njihova budućnost.

Monografske neknjižne jedinice podrazumijevaju različite jedinice čija je primarna namena da prenose ideje, podatake i estetske sadržaje u formi koja nije knjiga. Ta definicija se odnosi na jedinice u više primjeraka, tako da su originalna umjetnička dijela isključena, osim grafičkih listova koje je umjetnik objavio u ograničenom tiražu.

U neknjižnu monografsku bibliotečku građu ubrajaju se: geografske karte, fotografije, razglednice, plakati, gravire, gramofonske ploče, CD-ovi, VHS kasete, muzikalije, CDROM-ovi i td.

You must be logged in to post a comment Login