Izgradnja staze za rekreaciju

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 6 i 7

Juli 1979. godine

Izgradnja staze za rekreaciju

Iako postoje vrlo dobri uslovi, problemi rekreacije se ne rješavaju organizovano. Stručnjaka za rekreaciju Srebrenica ima, ali su nedovoljni aktivni da ukažu ljudima na potrebu rekreacije. Treba znati da rekreacija predstavlja izvor zdravlja.

Problemi sportske rekreacije nisu novi, već datiraju od prije nekoliko decenija unazad. Nažalost, u Srebrenici, banjskom mjestu, gradu koji raspolaže izvanrednim mogućnostima za ovu vrstu aktivnosti, tek nedavno se prišlo rješavanju tog problema. Upravo je u toku izgradnja trim-staze od Hotela „Argentarije“ do Gubera. Međutim, ostaje još jedno nerješeno pitanje: kako motivisati pojedince da uzmu aktivno učešće u sportskoj rekreaciji? Kako objasniti da vrijeme provedeno u prirodi nije izgubljeno?

Tu je najvažnija uloga stručnjaka, a njih u Srebrenici ima dovoljno. Njihova uloga sastoji se u tome da u razgovoru sa ljudima ukažu na potrebu vježbanja, da pomenu da svaki pojedinac shvati da sportska rekreacija nije privilegija određenih grupa izuzetno sposobnih pojedinaca, već da je pristupačna za sve one koji žele poboljšati svoje zdravlje i svoju fizičku kondiciju. Važno je da pojedinac shvati da fizička vježba ne predstavlja obavezu, već da ona za njega predstavlja zabavu i da mu čini zadovoljstvo. Kada pojedinac to shvati on će biti i sam propagator sportske rekreacije.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login