Izgradnja mosta Bratunac-Ljubovija teče planiranom dinamikom

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić sa saradnicima juče je obišao gradilište novog mosta preko Drine, između Bratunca i Ljubovije, i ocijenio da se radovi izvode planiranom dinamikom i da će Drina ove godine fizički biti premoštena.

“Zadovoljstvo je vidjeti kako se ostvaruju višedecenijske želje naroda ovog kraja za novim mostom koji će omogućiti sve vrste drumskog prevoza između Bratunca i Ljubovije”, rekao je Trninić novinarima.

On kaže da i vremenski uslovi idu naruku izvođačima radova, što omogućava da se radovi izvode u planiranim rokovima da ove godine Drina bude premoštena, a da svi ostali radovi na mostu i oko njega te prilazni putevi i carinski terminal budu završeni do kraja 2017. godine.

“Srbija finansira izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane za što će uložiti oko 12 miliona evra, BiH treba da obezbijedi šest miliona evra za izgradnju graničnog prelaza i zajedničkog carinskog terminala koji će biti na teritoriji Bratunca u Republici Srpskoj, koja treba da obezbijedi oko milion evra za izgradnju pristupnih puteva do mosta”, precizirao je Trninić.

Prema njegovim riječima, izgradnja mosta se obavlja u okviru realizacije specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske, a postignut je sporazum BiH i Srbije i ostvarena je dobra saradnja sa Ministarstvom bezbjednosti i Ministarstvom saobraćaja i komunikacija BiH oko pripreme dozvola i dokumentacije za izgradnju ovog graničnog prelaza.

Trninić je istakao da treba riješiti još neke saglasnosti i definisati obaveze između dvije zemlje i izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena s ciljem što efikasnije izgradnje ovog mosta i savremenog carinskog terminala na ovom graničnom prelazu koji će omogućiti i odvijanje teretnog saobraćaja koji je obustavljen prije desetak godina preko starog, dotrajalog, mosta između Bratunca i Ljubovije.

Prema njegovim riječima, novi most će omogućiti privredno povezivanje i saradnju, smanjiti troškove prevoza i ubrzati promet ljudi i robe u ovom dijelu Podrinja, ali i iz unutrašnjosti BiH i Srbije.

Predstavnik beogradske kompanije “Ratko Mitrović”, koja gradi most, i šef gradilišta Nikola Ivanović izjavio je da se radovi nesmetano izvode, da su izgrađena četiri i započeta dva od ukupno osam nosećih stubova, koliko će ih most imati i da očekuju da će radovi, u skladu sa usmenim obećanjima premijera Srbije i vlasnika firme koja izvodi radove, biti završeni prije predviđenog roka, a to je kraj septembra iduće godine.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login