Izgrađeni stubovi, na redu platforma mosta

Radovi na izgradnji mosta preko Drine između Bratunca i Ljubovije, koje finansira Vlada Srbije, nastavljeni su nakon novogodišnjih i božićnih praznika, uprkos izuzetno niskoj temperaturi.

Planirano je da ovaj most, čija je izgradnja počela 20. oktobra 2015. godine, bude izgrađen za 23 mjeseca.

Predstavnici beogradske kompanije “Ratko Mitrović”, koja izvodi radove, kažu da se gradnja, uprkos teškoćama i štetama koje je pričinila Drina prošle jeseni kada je urušila i odnijela skelu za jedan stub, izvodi planiranom dinamikom, i, što je najvažnije, izgrađeni su svi noseći stubovi, te predstoji podizanje platforme mosta koja će spojiti dviije obale.

Dalji radovi više neće mnogo zavisiti od visine vodostaja Drine, što znači da će se odvijati prema predviđenoj dinamici gradnje.

Most će biti dug 227, a širok 14 metara. Planirana ukupna sredstva za izgradnju mosta, graničnog prelaza i pristupnih puteva su oko 13 miliona evra.

Srbija finansira kompletnu izgradnju mosta i pristupnih puteva sa svoje strane, BiH će finansirati izgradnju graničnog prelaza, a Vlada Republike Srpske pristupne puteve na lijevoj obali Drine iz pravca Bratunca na čijoj teritoriji će biti podignut zajednički carinski terminal za obje zemlje.

Uporedo sa izgradnjom mosta Republička geodetska uprava i Opština Bratunac rješavaju imovinsko-pravne odnose i izuzimaju zemljište od vlasnika koji su zadovoljni visinom naknade i posebno načinom rješavanja ovog pitanja jer im se otkupljuju cijele parcele i neće im ostajati dijelovi isparčanih njiva koje viđše neće moći da koriste.

Savjet ministara BiH donio je odluku o obezbjeđivanju 11 miliona KM za izgradnju graničnog prelaza kod Bratunca, a ove godine planirano je izdvajanje sedam miliona KM za ovu namjenu iz sredstava ruskog klirinškog duga prema BiH koja treba da budu isplaćena.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login