Izbjegnite ove zdravstvene probleme: Moguće neželjene posljedice ako jedete puno hljeba

Nekima su obroci nezamislivi bez hljeba, ali vas mogu iznenaditi rezultati prehrane bogate pekarskim proizvodima prvenstveno bijelim hljebom.

Rafinirani ugljeni-hidrati dovode do nižeg nivoa upalnih stanja, što može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju.

Prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u časopisu “Žurnal Alchajmerove bolesti”, od 1.230 osoba u dobi od 70 do 89 godina, oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljenim-hidratima poput hljeba imali su dvostruko veću vjerovatnoću razvoja kognitivnih oštećenja u odnosu na one koji su unosili manje ugljenih-hidrata.

Debljanje

Previše hljeba, posebno bijelog, povećava izglede za razočaranje kad stanete na vagu.

Hljeb povećava šanse za unos druge nezdrave hrane jer ga obično kombinujete s prerađenim mesnim proizvodima, masnim maslacem poput onog od kikirikija i sirevima s visokim udjelom zasićenih masti.

Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu “BMC Pablik Helt” pokazala je da osobe koje jedu dvije ili više porcija bijelog hljeba dnevno imaju znatno veću vjerovatnoću za prekomjernu težinu i pretilost od osoba koje pojedu jednu porciju bijelog hljeba ili manje sedmično.

Predijabetes

Za približavanje nivoa šećera u krvi neželjenoj nezdravoj granici krivac može biti vaše uživanje u hljebu. Pretjerano jedenje hljeba, a posebno visokorafiniranog, kakav kupujemo u trgovinama i pekarama, može dovesti do povećanja nivoa upala u tijelu.

To može uzrokovati rezistenciju na inzulin, a ovo stanje često prethodi dijabetesu.

Visok krvi pritisak

Visok krvni pritisak može biti posljedica neumjerene konzumacije hljeba.

Hljeb i razni pekarski proizvodi su prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti dva glavna izvora natrijuma, hranjive materije za koju je poznato da podiže krvni pritisak, prenosi Kliks.

Čak i relativno skromna količina hljeba može povećati rizik od hipertenzije.

Problemi s kožom

Osim debljanja i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hljeba, mogli bismo imati problema sa zdravljem naše kože.

Istraživači su otkrili da unos hrane s visokim glihemijskim indeksom, što je i sam bijeli hljeb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do nastanka prištića ili akni, piše Press Media.

You must be logged in to post a comment Login