Iz štampe izašla knjiga “Od plana do izvršenja genocida u Srebrenici”

Objavljena je knjiga „Od plana do izvršenja genocida u Srebrenici“, u organizaciji Udruženja “Srebreničke majke“. Autori knjige su predsjednica ovog udruženja Hatidža Mehmedović i srebrenički novinar Sadik Salimović.

Knjiga govori o Srebrenici kakva je bila prije rata, o ratu, kao i o povratku i obnovi, a posvećena je svim civilnim žrtvama rata iz opštine Srebrenica, kao i Bošnjacima iz ovog kraja ubijenim u genocidu 1995. godine.

“Broj 8.372 odnosi se na žrtve ubijene u opštinama Bratunac, Bijeljina, Foča, Rogatica, Sarajevo, Sokolac, Srebrenik, Ugljevik, Višegrad, Vlasenica i Zvornik. Te su izbjeglice iz navedenih opština za vrijeme ratnih dešavanja ubijene u Srebrenici u julu 1995. godine. Kada smo uporedili spiskove nestalih i ubijenih s navedenih opština i ubijenim Srebreničanima, došli smo do broja od 8.372 žrtve genocida u Srebrenici“, pojasnila je Mehmedović.

Knjiga sadrži ime, ime oca, prezime i godinu rođenja svake žrtve genocida.

Pored toga, u knjizi su fotografije 50 podignutih spomen-obilježja u opštini Srebrenica, ali i priče sa povratnicima, koji su se vratili i žive u mjestu genocida.

You must be logged in to post a comment Login