Iz Srebrenice na hadž putuje petero vjernika

Ove godine s područja općine Srebrenice na hadž putuje petero vjernika te će tim povodom 20. augusta u gradskoj džamiji u Srebrenici biti proučena ikrar dova za buduće hadžije koji će obaviti petu islamsku dužnost.

Ahmed efendija Hrustanović, koji na hadž putuje sa suprugom, kaže da je petero budućih hadžija koji putuju s područja Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici, za tu malu, ali vrijednu zajednicu, veliki broj i velika čast.

“To petero ljudi će nas Srebreničane predstavljati na najvećem svjetskom kongresu muslimana i s časnih mjesta moliti dragog Boga da nam olakša, smiluje se i podari nam svako dobro, mir i rahatluk na ovom prolaznom svijetu i na onom vječnom. Bog dragi će primiti molbe od hadžije i za hadžiju i za one za koje hadžija moli. Tako ćemo, nadajmo se, biti u dovama, molitvama i željama naših hadžija”, izjavio je efendija Hrustanović.

Među vjernicima koji putuju na hadž je i Saliha Osmanović iz srebreničkog naselja Dobrak, supruga Rame sa snimka koji, nakon pada Srebrenice, doziva sina Nermina. Ona je u srebreničkom paklu izgubila dvojicu sinova i supruga.

U izjavi za Fenu Saliha Osmanović kaže da će odlaskom na hadž biti ispunjena njena dugogodišnja želja.

“U samačkom životu jedino mi hadž može pomoći, i beskrajno hvala gospodinu koji je obezbjedio sredstva da odem na hadž. Tuga i žalost je što nemam porodicu da me isprati i dočeka s hadža, ali ipak imam svoj narod koji će biti uz mene u sreći i tuzi”, kaže ova Srebreničanka.

Novac za njen odlazak na hadž je prikupio mladić iz Saudijske Arabije, koji studira u Americi.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login