Ivo Andrić i Srebrenica

Piše: Bekir Halilović

Tu su pjesmu ispjevale srebrničke ciganke neke godine, kada je Đerzelez sve proljeće ležao u Srebrenici, jer ga je neko mučke ranio jednog petka kad je dohodio Nuribegovoj kćeri pod pendžer.

Iz „Put Alije Đerzeleza“, Ivo Andrić

Rođen u Travniku davne 1892. godine, školovan u Sarajevu, a najljepši dio života proveo u Višegradu, gradu čije će ga okruženje i stanovnici inspirisati da napiše najljepša svoja djela. Roman „Na Drini ćuprija“, čija je radnja smještena u Višegradu, kasnije će biti krunisan i značajnom Nobelovom nagradom za književnost.

Studirao je u Zagrebu, Beču, a kasnije i u Krakovu. Kao činovnik radi u Beogradu, a kao diplomata u Marseilleu, Parizu, Madridu.

Životni i diplomatski put Ive Andrića manje-više poznat je svim ljubiteljima djela ovog našeg nobelovca, ali, ono što je manje poznato jeste njegova povezanost sa Srebrenicom.

ivo andrić 01

Sigurno su se generacije srebreničkih gimnazijalaca naslušale priča o Ivi od pokojnog profesora književnosti, Milana Jovanovića, osobe koja jedva da nešto nije znala o Andriću.

Rado bi pokojni profesor Jovanović pričao svojim učenicima o ljetnom raspustu kojeg je Andrić proveo u Srebrenici. Kao učenik sarajevske gimnazije, Ivo je imao dvojku iz matematike, što tada nije bila prolazna ocjena i, kako bi se spremao za ispit, majka ga je poslala iz Višegrada u Srebrenicu kod svoje sestre Danice, njegove tetke.

Boravak u Srebrenici bila je neka vrsta inspiracije za prvo objavljeno djelo Ive Andrića „Put Alije Đerzeleza“, ali, tu nije stao. Kasnije, u poodmakloj fazi njegovog stvaralaštva, Andrić će napisati pripovjetku „Osatičani“ u kojoj govori o navikama stanovnika našeg Osata, njihovom životu i, prije svega, o građevinskim poduhvatima.

Sigurno je za detaljnije istraživanje veze između Andrića i Srebrenice potrebno mnogo vremena i rada, ali sigurno ne uzaludnog.

učionica ive andrića u višegradu

Školska učionica Ive Andrića u Višegradu

Značajna je veze Srebrenice i našeg jedinog književnog nobelovca koji je prilikom upisa na zagrebački, bečki i krakovski univerzitet, kao mjesto prebivališta, naveo našu Srebrenicu.

You must be logged in to post a comment Login