Ivana trčanjem promoviše sport, svoj grad i ostvaruje nova prijateljstva

Još kao djevojčica pokazala je interes prema atletici, danas se bavi trčanjem i nastupa na različitim trkama i sa ponosom predstavlja svoj grad u čemu uživa.

Ivana Josipović iz Bratunca oduvijek je imala sklonost prema trčanju, atletici i sportu, a kako kaže, nažalost nikada nije imala priliku da se time bavi kroz klub, uz savjete trenera iako je postojala inicijativa za pokretanje kluba.

„U jednom trenutku, krajem devedestih godina, bio je pokušaj da se oformi atletski klub i bilo je mnogo zainteresovane djece. Čovek po imenu Dragan, inače maratonac i danas živi u Bratuncu, želeo je da trenira nas nekoliko koji smo bili zainteresovani“, priča Ivana.

On kaže da ta inicijativa nije dobila podršku zbog čega nije formiran klub koji bi se finansirao sa lokalnog budžeta, a brojne generacije uskraćene su za bavljenje atletikom.

Mnogi na trčanje ne gledaju kao sport, imaju predrasude i smatraju kako je trčanje dosadno, kako oštećuje zglobove, kako duga trčanja nisu za ženske osobe, ali zapravo ne prepoznaju suštinu i bavljenje sportskim aktivnostima.

“Za mene je trčanje prilika da radim nešto što me ispunjava, a ujedno mi pomaže i da održavam svoje psihičko i fizičko zdravlje”, kaže Ivana.

On ističe da se mnogo više može uraditi na promociji ovog sporta, a da je organizacija takmičenja i uličnih trka najbolji način promocije ovog sporta i opštine.

“Bilo bi lijepo da se u Bratuncu organizuje neka ulična trka, ali i trail trka, jer imamo kapacitete. Imamo i dosta ljudi koji već godinama trče i učestvuju na veoma zahtjevnim trkama. Osnivanje atletskog kluba bila bi odlična prilika da se okupe svi oni koji vole trčanje, a ujedno i pružanje mogućnosti djeci i mladima da imaju veći izbor kada je u pitanju sport u našoj opštini”, rekla je Ivana.

Ivana iza sebe ima nekoliko takmičenja na kojim je učestvovala. Izdvaja neke od najvećih trka među kojima je maraton u Sarajevu gdje je istrčala prvi put 42 kilometra na šta je veoma ponosna, a najdraži joj je Beogradski maraton gdje je trčala polumaratonske trke.

“Neopisiv je osjećaj da ste dio jedne takve manifestacije gdje se na posljednjem maratonu okupilo vise od 10.000 ljudi”, dodaje ona.

Ivana kaže da najviše trenira i radi sama, ali da joj prija društvo i kada trči sa nekim, posebno sa ljudima koji imaju više iskustva od nje i mogu da podijele prave savjete koji su joj potrebni. Tako je upoznala Mirsada Siručića iz Srebrenice.

“Mirsada sam upoznala prije nekoliko mjeseci i njegova podrška, kao dugogodišnjeg trkača, mnogo mi je značila da se pripremim za svoj prvi maraton. Trčao je uz mene cijelu dužinu maratona i davao mi vjetar u leđa da istrčim tih 42 kilometra. Veoma sam mu zahvalna na tome i nadam se da ćemo i u budućnosti imati priliku da trčimo zajedno”, rekla je.

Pozvala je sve da se bave sportom jer je to način kako možemo sačuvati zdravlje.

“Svako, bez obzira na godine, može da trči ukoliko ne osjeća nikakve smetnje. Godine i pol nisu prepreka da se bavite onim što volite. Bilo koja sportska aktivnost bolja je od nijedne, ali za trčanje su vam potrebne samo dobra volja i patike”, poručila je Ivana na kraju našeg razgovora.

Foto: Jadran Čilić & eSrebrenica.ba/Arhiva

You must be logged in to post a comment Login