Italijanski šef otkrio originalni recept za Karbonaru

Na društvenim mrežama se potegla se rasprava o tome kako se pravilno radi tjestenina Karbonara. Neki kažu kako u nju stavljaju vrhnje za kuvanje, drugi ju rade samo sa sirom i pancetom, a treći pak tvrde da u nju uopšte ne idu jaja.

Zato je ekipa “24Sata” upitala italijanskog šefa Paskala Longobardija i njegovu ženu Anu iz “Papavero Pizza & Food Laba” da otkriju originalni recept za Karbonaru te koje sastojke možete koristiti ako baš nemate autentične.

“Tradicionalno u Karbonaru idu dva žumanjka po osobi, biber, Pekorino sir (30-40 grama) i Guankiale (oko 50-60 grama), ne treba pretjerivati” rekao je Paskal i dodao kako od tjestenine uvijek idu špagete ili rigatoni.

Što se tiče pripreme, tjestenina se skuva al dente, a sa strane u posudi se zamiješa žumanjak, Pekorino sir i biber. Zatim se Guankiale zaprži u tepsiji da dobije boju i postane hrskav. Nakon toga se polije škrobnom vodom u kojoj se kuvala tjestenina, dodaju se i špagete i promiješa se, objasnio je.

Sve se zatim makne s vatre i u špagete se dodaje smjesa od jaja, sira i bibera. To se dobro promiješa u vrućoj tepsiji, ali bez vatre dok smjesa ne postane kremasta. I Karbonara je gotova.

“Ja mislim da Hrvati oko svega malo rade dramu, nije previše bitno kakvo je meso, odnosno radi li se o panceti ili pravom Guankialeu. Mi u Hrvatskoj imamo jako finu pancetu i slavonsku slaninu” dodala je Ana i rekla kako nije za to da se u Karbonaru stavlja vrhnje za kuvanje, ali Guankiale može biti zamijenjen s bilo kojom slaninom ili pancetom, dok se Pekorino sir sada već lako može nabaviti u svim marketima.

Takođe, jako je bitno i biranje formata paste. Naime, u Karbonaru tradicionalno idu isključivo špagete ili rigatoni.

“Italijani su striktni što se toga tiče i bitnija im je pasta nego meso. U Karbonaru nikada ne ide svježa tjestenina već samo suva durum, to je jako bitno” rekli su Ana i Paskal, pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login