Istraživanje pokazalo: Život u naseljima prilagođenim za hodanje smanjuje rizik od raka kod žena

Novo istraživanje otkriva da žene koje žive u naseljima prilagođenim za šetanje i obavljanje fizičkih aktivnosti, imaju manji rizik dobivanja raka povezanog s pretilošću.

To se posebno odnosi na postmenopauzalni rak dojke, ali i na rak jajnika, rak endometrija i multipli mijelom, piše Živim.hr.

“Ovi rezultati doprinose dokazima kako urbani dizajn utiče na zdravlje i dobrobit starijeg stanovništva. Može se stvoriti kontekst koji potiče hodanje, povećava sveukupnu fizičku aktivnost i smanjuje ovisnost o automobilu, što bi moglo dovesti do kasnijih poboljšanja u sprječavanju bolesti koje se pripisuju nezdravoj težini”, izjavio je istraživač Andrew Rundle, profesor epidemiologije na školi javnog zdravstva Univerzeta Columbia.

Istraživanje

Provedeno istraživanje povezalo je pretilost s povećanim rizikom od 13 vrsta raka kod žena, a poznato je da fizička aktivnost smanjuje rizik za neke od tih vrsta. Ispitivanje je uključivalo podatke od više od 14.000 žena u dobi od 35 do 65 godina koje su obavile mamografski pregled između 1985. i 1991. godine.
dm utrka u Sarajevu

Do kraja 2016. godine oko 18% žena imale su rak povezan s pretilosti. Najčešći oblik raka je bio od dojke u postmenopauzi kod 53% žena, a zatim rak debelog crijeva kod 14% i rak endometrija kod 12% slučajeva.

“Naše istraživanje jedinstveno je po tome što nam je dugoročno praćenje omogućilo proučavanje djelovanja hodanja na potencijalna dugim razdobljima od početka izloženosti do otkrivanja raka. Također, bili smo u mogućnosti pratiti aktivnost hodanja u susjedstvu i onda kad su se sudionice selile”, izjavio je jedan od autora istraživanja Yu Chen, medicinskog fakulteta NYU Grossman.

Rezultati

Istraživanje objavljeno u oktobru ove godine pokazalo je da su žene koje su živjele u prohodnijim područjima (najviše 25%) imale 26% manji rizik od raka povezanog s pretilosti u poređenju s onima koje su živjele u manje prohodnim (najmanje 25%) naseljima, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login