Istorijski izlet kao nagrada za rad osnovaca

U sklopu Kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice 2015” juče je održan Istorijski izlet učenika “Prve osnovne škole” Srebrenica i  Područne škole Potočari.

Učešće su uzeli učenici navedenih škola koji se ističu u dobrom poznavanju iz predmeta istorija. Ova aktivnost izvedena je u pratnji kustosa Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica Senada Đozića i Stane Prodanović, kao i nastavnika istorije Marka Madžarevića.

istorijski izlet 01

Prevoz, hranu i osvježenje za navedeni izlet obezbijedila je Opština Srebrenica iz fonda za finansiranje manifestacije „Dani Srebrenice 2015“.

“U sklopu ove aktivnosti učenici su posjetili drvenu kuću „brvnaru“ u Crvici i tom prilikom su se upoznali sa fenomenom Osaćanskog graditeljstva i svim specifičnostima vezanim za Osaćansko graditeljstvo kao bitan segment kulturno-istoriskog nasljeđa naših prostora. Nakon toga, učenici su posjetili Arheološki muzej Rimski Municipium koji je smješten u školi u Crvici, gdje su mogli vidjeti bogatu postavku eksponata pronađenih prilikom arheološkog iskopavanja na lokalitetima u Skelanima 2008. godine i upoznati se sa prošlošću naših krajeva iz perioda rimske vladavine. U navedenom muzeju ugostila nas je direktorica Svetlana Marković. Na istom lokalitetu, u dvorištu navedenog muzeja učenici su posjetili i nekropolu stećaka, te im je tom prilikom održano kraće predavanje o značaju i specifičnostima ovih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Nakon posjete Arheološkom muzeju, učenici su obišli i sam lokalitet istražnih arheoloških radova u Skelanima, gdje su mogli vidjeti rezultate arheoloških iskopavanja i konzervatorsko-restauratorskih radova na ovom lokalitetu. Također su upoznati sa značajem ovog lokaliteta i daljim planovima za izgradnju muzejsko-arheološkog komleksa u svrhu što bolje prezentacije bogate kulturno-istorijske ponude ovog kraja”, rekao je Senad Đozić, kustost Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica.

istorijski izlet 03

Izlet je završen posjetom brane Hidroelektrane Bajina Bašta u Perućcu i Perućačkom jezeru koje je nastalo izgradnjom pomenute brane. Tom prilikom učenici su upoznati sa istorijatom i izgradnjom navedene brane, kao i osobenostima Perućačkog jezera i njegovim značajem za turistički razvoj naše opštine, saopšteno je iz ove institucije.

You must be logged in to post a comment Login