Internacionalni festival TCFT u Srebrenici

Nakon uspješne realizacije Internacionalnog kulturnog i umjetničkog programa “The Complete Freedom of Truth” u Jelahu i Višegradu od 2. do 9. avgusta ovaj festival počije sutra i u Srebrenici, od 11. i traje do 22. avgusta.

Petogodišnji festival TCFT ove godine počeo je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj upoznavanje i umrežavanja mladih umjetnika iz sedam država, promociju kulture i razvoj malih sredina u smislu osnaživanja i podsticaja mladih u pokretanju omladinskih akcija i sadržaja koji će upotpuniti potrebe mladih i lokalnog stanovništva.

Program u Srebrenici ponudiće brojne edukativne i zabavne radionice, muzičke i lutkarske radionice za djecu iz Udruženja “Leptir”, razgovore, druženje i predavanja sa istaknutim ličnostima među kojima je ambasadora Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, šefica Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore kao i brojni muzičari, umjetnici, producenti… Program nudi i hip hop radionice, radionice plesa i teatra, parkur obuka, radionice fotografije, video i mnoge druge.

U Srebrenici se očekuje oko 150 učesnika festivala TCFT iz Srbije, Velike Britanije, Rumunije, Italije, Portugala, Gruzije i Bosna i Hercegovina.

U sklopu festivala održaće se nekoliko performansa, koncerti kao i dvanaesti muzički festival “Silvertown Shine!”.

Neki od događaja koje možete posjetiti:

12. avgust – 21.00 – 22.00 – “Putokazi” performans Teatra Mimart iz Beograda, Srbija – Omladisnki centar Srebrenica;

15. avgust – od 21.00 do kasno ujutru – “Silvertown Shine! 2015” – Gradska bašta i Gradska kafana;

18. avgust – 17.00 – 17.30 – Performans djece Muzićkog kampa Rovinj – Gradski park;

18. avgust – 18.30 – 19.15 – “Lutkarska predstava za djecu” Besso and Company – Omladinski centar Srebrenica;

18. avgust – 21.00 – 22.00 – “Extravaganza” – Lutkarska predstava za odrasle, Fingers Puppet Theatre iz Tblisi, Gruzija – Omladinski centar Srebrenica;

19. avgust – 21.00 – 22.30 – Koncert Saffron Caravan, muzičari iz Maroka, Brazila, Izraela i BiH – Gradska bašta.

“Želimo se zahvaliti Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi, OSCE Misiji u Bosni i Hercegovini za velikodušno pružanje podrške projektu u vidu neophodnog transporta za učesnike. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu šefu misije OSCE-a Džonatanu Muru, u drugoj sedmici programa. Veliko nam je zadovoljstvo što će nam se  na jedan dan pridružiti ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson”, rekla je Tina Ellen Lee, kooridinator projekta, umjetnička direktorica Opere Cirkus iz Velike Britanije koje je nedavano dobila nagradu Građanin Evrope za 2015. godinu.

Sve informacije možete dobiti na zvaničnom sajtu www.thecompletefreedomoftruth.com a događaja pratite na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login