Inspirišite se: I najuspješniji ljudi imali su težak početak

Imali ste fenomenalnu ideju, a kada ste je ispričali drugima, ismijali su vas ili, u najboljem slučaju, utješili da će “jednoga dana” tako nešto možda biti moguće. Da i pored toga ne bi trebalo da dignete ruke od svega najbolje pokazuju životne priče i porazi ovih slavnih ličnosti koje su doživjeli na putu do uspjeha.

Albert Ajnštajn – Dječak koji je postavljao besmislena pitanja

Svi znamo za Teoriju relativiteta Alberta Ajnštajna, čije je ime postalo sinonim visoke inteligencije. Nekada, međutim, nije bilo tako. Kad je bio dijete, smatrali su da je glup i da zaostaje u razvoju, jer je progovorio tek u četvrtoj godini života.

U osnovnoj školi je postavljao besmislena pitanja (nastavnici očigledno nisu bili dovoljno inteligentni da bi ih razumjeli), umjesto da savladava gradivo predviđeno nastavnim planom.

Bendžamin Frenklin – Napustio školu, pa učio sam

Frenklin je kao desetogodišnjak morao da napusti školu jer roditelji nisu imali novca za njegovo školovanje. On, međutim, nipošto nije želio da završi kao čistač cipela ili prodavac novina, pa je sam učio. Čitao je sve što bi mu došlo pod ruku i upijao znanje kao sunđer.

Kada je odrastao, izmislio je gromobran i bifoklane naočare, osim toga, bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država.

Stiven King – Svoj čuveni roman bacio u đubre

Danas milioni čitalaca čitaju njegove knjige, koje su uvijek na spisku bestselera, a poslužile su i kao scenario za mnoge holivudske filmove. Ko bi rekao da je King na početku karijere bio blizu toga da digne ruke od svega?

Nakon što je njegov prvi roman odbilo čak 30 izdavačkih kuća, toliko se razočarao da je rukopis bacio u đubre. Međutim, supruga ga je ohrabrivala i podsticala da se ne preda.

Bačeni rukopis je postao čuveni roman “Keri”, koji je više puta ekranizovan i koji se i danas prodaje u milionima primjeraka.

Opra Vinfri – Zlostavljana kao dijete, a danas jedna od najuticajnijih žena svijeta

Kao dijete je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, zatrudnila je u 14. godini i izgubila bebu. Zvuči kao tipična tema tok-šou emisije, ali je zapravo riječ o životnoj priči kraljice tok-šou programa Opre Vinfri. Mnogi bi se razočarali u život da ih je zadesila njena sudbina, ali ona se nije predala, već se borila za sebe i sopstveni uspjeh.

Danas je jedna od najuticajnijih žena na svijetu i raspolaže bogatstvom od oko tri milijarde dolara.

Majkl Džordan – Treneri ga nisu htjeli jer nije bio dovoljno visok

Majkl Džordan je još kao dječak maštao o tome da postane profesionalni košarkaš, ali u školi nijedan trener nije htio da ga primi u tim, zato što, navodno, nije bio dovoljno visok. Na kraju je upotrijebio svoje veze da bi ga primili u košarkaški kamp.

Nadao se da će ga tamo zapaziti neki trener i pozvati da igra u njegovom timu. Bio je zaista primijećen, ali je trener ipak odlučio da ga ne primi. Međutim, to je samo podstaklo Džordana da se još više trudi i efekat nije izostao. Na kraju je postao jedan od najboljih i najuspješnijih košarkaša na svijetu. “Forbs” navodi da ima bogatstvo od 1,14 milijardi dolara.

Volt Dizni – Dobio otkaz jer “nije bio dovoljno kreativan”

Tvorac Miki Mausa izgubio je posao u jednom listu, navodno zato što nije bio dovoljno kreativan. Ni njegovi crtani junaci u početku nisu bili najbolje prihvaćeni. U jednoj od prvih kritika njegovih stripova pisalo je: “Previše strašno za žene”.

Na sreću, Dizni se nije obazirao na kritičare. Osnovao je imperiju “Volt Dizni”, iz čije fabrike i danas stižu zanimljivi stripovi, uzbudljivi zabavni parkovi i filmovi kao iz bajke.

Teodor Zus Gajzl – Njegova djela nazivali su “pravim smećem”

Američki pisac i ilustrator Teodor Gajzl, poznat kao “Dr Zus”, autor je dječijih knjiga, kao što je “Kako je Grinč ukrao Božić”, po kojoj je 2000. snimljen film “Grinč” s Džimom Kerijem u glavnoj ulozi.

Prije nego što je postao proslavljeni pisac, Gajzl je doživio nekoliko poraza. Više od 37 izdavačkih kuća odbilo je da objavi njegova prva djela, koja su, između ostalog, nazivali “pravim smećem”.

Na kraju je Gajzl našao izdavačku kuću koja objavljuje dječiju literaturu i izgradio uspješnu karijeru.

Izvor: Blic.rs

You must be logged in to post a comment Login