Indijanski šator kao simbol povratka života u Srebrenici

Članovi Udruženja Prijatelji prirode iz Italije jučer su u srebreničkoj ulici Reufa Selmanagića Crnog, a na imanju porodice Irvina Mujčića, postavili zdanje neobičnog tibi šatora, stambene konstrukcije korištene od indijanskih plemena u Sjevernoj Americi.

„Grupa od 15 članova Udruženja Prijatelji prirode iz Italije došla je u Srebrenicu i postavila ovaj šator koji je vrsta simbola za povratak života“, rekao je Irvin Mujčić, član Udruženja Prijatelji prirode Italija i rođeni Srebrenčanin.

Po njegovim riječima ova organizacija radi na podizanju svijesti o važnosti prirode i okoliša i njihovog očuvanja, ali i razvoju turizma.

„Tibi šator je simboličan poduhvat ovog udruženja koje u skorijem periodu planira izgradnju kuće prirode u Srebrenici koju će staviti na raspolaganje jednoj lokalnoj organizaciji. Kuće prirode su objekti koji podstiču razvoj eko turizma i koje postoje diljem Evrope“, rekao je Mujčić.

On je dodao da Srebrenica ima sve predispozicije za razvoj turizma i da se to treba iskoristiti. Na imanju njegove porodice, pored tibi šatora, planira i postavljanje šatora karakterističnog za mongolska plemena.

Tibi šator će ostati u Srebrenici kao atrakcija za njene posjetitelje.

You must be logged in to post a comment Login