Nakon ljeta česte su promjene na licu koje djeluju poput fleka, a radi se o hiperpigmentaciji, kao posljedici pretjeranog izlaganja suncu. Dostupno je niz beauty formula, a jedna od njih krije se u – kuhinji.
Jednostavno ju je napraviti – treba vam domaći losion od peršunovog lista i limuna ili jabučnog oacta. Pripravak smanjuje pojavu pigmentacijskih mrlja i pjegica te ujednačuje ten.
Peršunov list bogat je vitaminima i mineralima te sadrži eterična ulja s visokim sadržajem kalija i mangana. Ljekari su ga često predlagali kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, bolesti mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije.
U svijetu ljepote list peršuna je već stoljećima poznat po svojim izbjeljujućim i regenerativnim svojstvima.
Naime, sređuje crvenilo, razne iritacije i otečenost, ali ujedno tonizira kožu. Starije su ga generacije koristile i protiv bora, čak i na području oko očiju.
I danas ga koriste one koje su sklone prirodnoj kozmetici – losion se pravi na jednostavan način.
Idealan je za masnu i mješovitu kožu lica.
Recept za domaći losion od peršunovog lista
Sastojci:
– 2 kašike nasjeckanog peršunovog lista (može i 2 kašike suhog)
– 1 kaščice limunovog soka ili jabučnog oacta
– 200 ml vode.
Priprema:
– 2 kašike nasjeckanog svježeg (ili suhog) peršunovog lista preliti sa 200 ml kipuće vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.
– Skinuti sa šporeta i ohladiti.
– Poslije procijediti i dodati 1 čajnu kaščicu soka od limuna ili jabučnog ocata.
– Preliti u staklenu bočicu.
– Čuvajte ga u zamrzivaču 5-6 dana.
– Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudici za pravljenje kockica leda.
Losion možete koristiti ujutro i navečer. Smanjuje pore na licu te čisti i čini kožu ujednačenom. Sa stalnim korištenjem smanjuje vidljivost mrlja na licu, za što je jesen idealno vrijeme.
Peršun možete koristiti i za oči te podočnjake, no u tom slučaju u recept ne ide limunov sok. Ako su oči otečene, ujutro i navečer stavite malo losiona na vaticu i napravite oblog. Ostavite da djeluje pet minuta i to je to, piše 24sata.hr.
You must be logged in to post a comment Login