Iako su vremenski uslovi bili loši, poslovalo se dobro

Prošlogodišnje poplave mnogima su uzrokovale dodatne troškove i velike štete, Šumsko gazdinstvo “Drina” Srebrenica poslovalo je pozitivno.

Najviše dobiti ovo preduzeće ostvarilo je u posljednja tri mjeseca prošle godine i u novu godinu ušlo sa dobitom od 177.000 KM. Kako su rekli u ovom preduzeću, plan sječe realizovan je 84 posto.

“Od planiranih 66.649 kubika drveta kupcima je isporučen 54.251 metar kubni ili 81 odsto od plana, ali smo zahvaljujući odgovornom radu i stručnoj klasifikaciji i krojenju drvnih sortimenata uspjeli postići bolju cijenu u prosjeku za 10 KM po metru kubnom drveta. To nam je omogućilo da izbjegnemo gubitak, izmirimo dio troškova za saniranje štete od poplava i ostvarimo dobit u poslovanju”, rekao je Ratko Majstorović, direktor Šumskog zadinstva “Drina”, javlja Agencija Srna.

Šumsko gazdinstvo “Drina” Srebrenica pridaje izuzetnu pažnju pošumljavanju, uzgoju i zaštiti šuma. Marjan Tadić, šef uzgoja i zaštite u “Drini”, izjavio da je ove godine plan proste reprodukcije obavljen na površini od 1,6 hektara i tom prilikom zasađeno oko 4.000 komada smrče.

“Zbog odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se sredstva preusmjere za sanaciju štete od poplava, u prošloj godini nisu izvođeni radovi iz programa proširene reprodukcije šuma za koji resorno ministarstvo obezbjeđuje sredstva”, dodao je Majstorović, javlja Agencija Srna.

You must be logged in to post a comment Login