I prelaz kod “Bratoljuba” čeka novi Savjet ministara

Iako se činilo da je sve spremno za izgradnju graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub”, koji preko rijeke Drine spaja Bratunac i Ljuboviju, taj važan projekat je zapao u ćorsokak zbog neformiranja novog saziva Savjeta ministara BiH, odnosno neusvajanja budžeta za ovu godinu.

Priča o graničnom prelazu kod “Bratoljuba” traje mjesecima, a u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli su ranije da imaju obezbijeđenih 11 miliona KM za projekat, od čega je veći dio iz sredstava klirinškog duga. Članovi UO UIO su, zatim, krajem prošle godine dali saglasnost da, uz predviđenih 11 miliona, bude odobreno dodatnih 3,5 miliona iz budžeta institucija BiH, ali problemi nisu još riješeni.

Tender za gradnju graničnog prelaza, čija procijenjena vrijednost iznosi 12,3 miliona maraka bez PDV-a, raspisan je u januaru ove godine, a UIO BiH je zaprimio šest ponuda. Tada su dodali da je nadležna komisija počela sa analizom ponuda, ali nisu mogli da daju više informacija o prijavljenima, kao ni o ponudama.

U UIO su juče “Glasu Srpske” potvrdili da je procedura pri kraju, ali da još nema potpisa.

“Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju prelaza Bratunac – Ljubovija je u završnoj fazi. Odluka još nije potpisana zbog nepostojanja ukupne finansijske konstrukcije potrebne za izgradnju pomenutog prelaza. UIO trenutno ima obezbijeđen dio od ukupno projektovane vrijednosti prelaza Bratunac – Ljubovija, koja iznosi 14,5 miliona KM. Zbog činjenice da još nije usvojen budžet za 2019. godinu, u kojem bi trebalo da bude obezbijeđen ostatak novca za izgradnju prelaza, UIO je poslao dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH tražeći mišljenje za dalje postupanje”, naveo je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

Zvaničnici Republike Srpske duže vrijeme su upozoravali da postoji bojazan da neko namjerno opstruiše izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu “Bratoljub”, iako je riječ o važnoj komunikaciji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je to i ponovio prije nekoliko dana, rekavši da Sarajevo namjerno opstruiše izgradnju graničnog prelaza između BiH i Srbije kod Bratunca, te da mu je i jedan funkcioner EU rekao da “sve što ide prema Savi može, a sve što ide prema Drini ne može”.

Podsjetio je da je Srbija uspjela da, kada je riječ o prelazu preko Drine između Ljubovije i Bratunca, napravi pristupni put i most te da to sve plati, a da BiH s druge strane nije uspjela ni da sprovede proceduru, što je, prema njegovim riječima, jasna opstrukcija.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema ranijem dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Na završetak posla pozvala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u utorak učestvovala na sastanku zvaničnika regiona na Jahorini, gdje se osvrnula i na tu temu. Čelnici opštine Bratunac ističu da je ogroman značaj ove investicije, ne samo za taj dio Podrinja nego za širu regiju. Razlog je što će, kada sve bude završeno, transportni pravci znatno biti skraćeni i to će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

Uslovi

U tenderskoj dokumentaciji za izgradnju graničnog prelaza je navedeno da je rok za za završetak radova 350 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao, a izvedeni radovi, kako je navedeno, moraju biti izvedeni u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. Jedan od uslova za učešće bio je da dokažu da su u 2017. godini pozitivno poslovali, kao i to da su u posljednje tri godine imali minimum prometa od 14 miliona KM za svaku godinu.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login