SOZ Bratunac: Humanitarnost prije svega

Svetosavska omladinska zajednica Bratunac postoji od 27. septembra 2014. godine i sastavni je dio Srpskog dobrotvornog i kulturno-prosvjetnog društva “Sveti Vasilije Veliki“. O dosadašnjim aktivnostima, budućim planovima, razgovarali smo sa Zoranom Vujićem, predsjednikom SOZ-a.

“Ideja za osnivanje ove zajednice potekla je iz želje da se omladina što više uključi u crkveni život i da, stvarajući jaku zajednicu i pomažući drugima, izgrađujemo sebe“, rekao je Zoran o počecima SOZ-a.

Ova zajednica trenutno broji oko 100 članova, od kojih više od 60 učestvuje u većini aktivnosti, dok su ostali na studijama ili su odsutni zbog nekih drugih obaveza.

“Svi koji žele mogu prisustvovati našim sastancima kada se družimo, rezimiramo protekle i dogovaramo se za naredne aktivnosti. Nakon sastanka svi koji žele mogu postati član Svetosavske omladinske zajednice Bratunac. Mi volimo reći da nema dobnih ograničenja, jer su neki ljudi koji su stariji od nas godinama mlađi duhom, pa svakog rado primamo“, kazao je Zoran.

Do sada su imali dosta aktivnosti, kao što su besplatne projekcije filmova, poklonička putovanja u pravoslavne manastire Bajine Bašte, Šekovića, Valjeva, Višegrada, Bijeljine, posjeta Ostrogu i drugim manastirima Srbije i Crne Gore. Organizovali su nekoliko humanitarnih koncerata, pomagali u radu manastira, posjećivali su i pomagali siromašne i nemoćne, starije i bolesne sugrađane…

“Najveće aktivnosti po broju Svetosavaca koji su učestvovali u pripremi i po broju posjetilaca su svakako organizacija humanitarnog koncerta za liječenje Nenada Jokića na kojem je prikupljeno 10.260 KM, organizacija koncerta grupe Legende na kojem je prikupljeno 5.628 KM za početak gradnje prostorije SOZ Bratunac, prikupljanje pomoći za izgradnju kuće malim Ilićima iz Krasanpolja, četvoro djece bez roditelja, kada smo za Makivije prikupili 1.700 KM“, neiscrpno nabraja Vujić.

Druženje sa grupom "Legende"

Druženje sa grupom “Legende”

Organizovali su i akciju dobrovoljnog davanja krvi, kada je učestvovalo 38 davalaca, podijelili su 73 paketića povodom krsne slave Republike Srpske za djecu iz višečlanih i porodica slabijeg imovnog stanja, takođe su dijelili obuću za siromašnije građane i brojne druge akcije. U toku je akcija “Humanitarni broj”, koju su sproveli za liječenje nepokretnog Igora Dundića, o kome smo mi pisali nedavno.

Što se finansija tiče, ova zajednica nema budžet od opštine, finansiraju se prilozima članova, a članarina nije utvrđena, jer su željeli da svi mogu biti članovi SOZ-a, bez obzira da li imaju novca ili ne. Pomaže im Srpska pravoslavna crkvena opština Bratunac, kao i Opština Bratunac i različita preduzeća iz naše opštine.

“Naš slogan je ‘Čovjek iznad svega, Bog iznad čovjeka’. Trudimo se i borimo za aktivno korišćenje ćirilice, koju nažalost nismo imali prilike da vidimo na vašem portalu i nadamo se da će u budućnosti postojati opcija i za ćiriličnu verziju portala“, predložio je Vujić.

Ova organizacija ima dosta planova, ali najvažnije im je da se do kraja juna počne sa izgradnjom prostorija SOZ Bratunac, a počeće sa sredstvima koja su obezbijedili koncertom grupe Legende, a dobrovoljnim sredstvima obezbijedili su i dodatna sredstva za početak radova.

“U pitanju su prostorije koje će u svom sklopu imati salu za druženje i sastanke od 75 kvadrata, toalet, čajnu kuhinju, biblioteku od 33 kvadrata i skladišni prostor u kome bi odlagali hranu, odjeću i higijenski materijal za najugroženije porodice u Bratuncu“, rekao je o realizaciji planova Vujić.

Zajednica broji oko 100 članova

Zajednica broji oko 100 članova

Zoran je pozvao i sve koji žele da učestvuju, mogu da uplate prilog za izgradnju prostorije, na žiro račun SDKPD “Sveti Vasilije Veliki“ 562009-80726370-68, sa naznakom “za izgradnju prostorija SOZ Bratunac“, a kontakt telefon za uplatu u gotovini ili pomoć u materijalu je 065/309-479.

“Mi smo neprofitna i nestranačka organizacije, odnosno zajednica, jer zajedništvo je mnogo važnije od organizovanja. Pokazali smo da se može raditi i biti aktivan sa minimalnim finansijskim sredstvima. Bitna je ljubav i volja, što mladim ljudima ne bi trebalo da nedostaje“, rekao je na kraju Zoran.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login