Hrana koja sadrži visok procenat vode: Ove namirnice bi trebalo češće da jedete leti

Budući da do dehidracije može doći brzo, u zavisnosti od načina života, aktivnosti i opšteg zdravstvenog stanja, veoma je važno redovno se hidrirati u letnjim mesecima.

Posebno je to slučaj po najvećim vrućinama, kada temperatura premašuje 30 stepeni, a važno je znati da ispijanje vode nije jedini način da to postignete!
Iako bi bilo dobro da uvek uz sebe imate flašicu vode, ukoliko nemate naviku da to činite, ne brinite – postoji ukusna alternativa koja vam može biti od pomoći u toku dana.

Medicinska platforma Healthline sastavila je spisak namirnica koje hidriraju organizam zahvaljujući velikom udelu vode, a u tome prednjače sledeć

Zelena salata – udeo vode 96%

Verovali ili ne, u zelenoj salati nalazi se još više vode nego u krastavcu i lubenici! Ukoliko pojedete jednu šolju seckane zelene salate (oko 72 grama), dobićete oko 59 ml vode.

Uz to, ova količina pruža oko 5 posto vaše dnevne potrebe za folatima i jedan gram vlakana, a sadrži i mnogo vitamina A i K.

Krastavac – udeo vode 95%

Gotovo u potpunosti sačinjen od vode, krastavac ima i manje količine vitamina K, kalijuma i magnezijuma, a spada i u hranu s najmanje kalorija! U oko 50 grama krastavca naći ćete samo osam kalorija, a on je vrlo osvežavajući i uvek dobar izbor za letnje dane.

Tikvice – udeo vode 94%

Jedna šolja (oko 124 grama) seckanih tikvica sadrži više od 90 odsto vode i jedan gram vlakana, zahvaljujući kojima ćete se osećati sitije nego da ste jeli hranu siromašniju ovim “sastojcima”.

U njoj se nalazi i mnogo vitamina C i drugih hranljivih materija koje će pomoći organizmu da funkcioniše pravilno.

Lubenica – udeo vode 92%

Jedna porcija lubenice, od oko 150 grama, sadrži oko 118 mol vode, a uz to obiluje vlaknima, vitaminima C i A, magnezijumom itd. Uz to je niskokalorična voćka, pa u istoj količini pruža samo 46 kalorija.

Jagode – udeo vode 91%

Budući da sadrže toliko vode, jagode mogu značajno doprineti vašem ukupnom dnevnom unosu tečnosti. One, takođe, pružaju dosta biljnih vlakana, antioksidanasa, vitamina i minerala, an aprvom mestu su to vitamin C, folati i mangan.

Dinja – udeo vode 90%

Ukoliko pojedete šolju seckane dinje, to je isto kao da ste popili pola šolje vode! U istoj šolji ćete dobiti oko dva grama vlakana, a uz to ćete smanjiti apetit i uneti dosta vitamina A.

Breskva – udeo vode 89%

Uz to što obiluju vodom, breskve sadrže dosta vitamina A, B i C i kalijuma, navodi FoodData Central, baza podataka američkog Ministarstva poljoprivrede. Ovo voće pomoći će i u prevenciji mnogih zdravstvenih tegoba jer sadrži antioksidanse, poput hlorogene kiseline, a uz to je i niskokalorično – jedna srednja breskva ima oko 60 kalorija!

Pomorandže – udeo vode 88%

Uživanje u pomorandžama uvek je dobra ideja tokom leta jer one okrepljuju i osvežavaju, a uz to ćete se boriti protiv dehidracije i uneti dosta vlakana, vitamina C, flavonoida, kalijuma…

Izvor: Novosti

You must be logged in to post a comment Login