Hotel u izgradnji pod istragom policije FBIH

U Izvještaju finansijske policije FBiH navodi se da je Uprava Fabrike duhana Sarajevo (FDS) zloupotrijebila svoj položaj tako što je za izvođače radova, na izgradnji hotela „Aura“ u Srebrenici, odabrala firmu „Tehno“ d.o.o. Sarajevo, firmu koja u ponudi uopšte nije navela rok za izvođenje radova, piše portal Klix.ba.

Finansijska policija FBiH 2013. godine je dostavila Izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu u FDS, a koje se odnosi na nezakonito poslovanje direktora ovog preduzeća Edina Mulahasanovića. U ovom izvještaju našle su se i sporne tačke u vezi sa izgradnjom hotela u Srebrenici.

„Tehno“ d.o.o. Sarajevo, kako se navodi u izvještaju, a koji prenosi Klix.ba, bio je mnogo lošiji od dva druga ponuđača koji nisu odabrani za izvođače radova. Zbog propustau izvođenju radova FDS je oštećen za 154.476,85 KM.

Kako prenosi Klix.ba, nadzorni organi upozorili su FDS da nevedena firma ne izvodi radove prema projektnoj dokumentaciji. Sigurnost lica i objekata na gradilištu nisu bili adekvatno osigurani, niti je bilo izvršeno adekvatno mjerenje i geodetski nadzor u procsu gradnje.

Uprava FDS-a, 25. decembra 2009. godine, zaključila je ugovor sa novim izvođačem radova, i to firmom Meister d.o.o. Živinice, gdje vrijednost radova iznosila 849.578, 31 KM, bez uračunatog PDV-a.

Napomenimo samo da je hotel „Aura“ u centru Srebrenice već duži niz godina u procesu izgradnje i da je prilikom pripremnih radova, zbog neadekvatnog geodetskog nadzora, došlo do pojave klizišta koje je uništilu jednu porodičnu kuću, a nekoliko je oštećeno.

Ćazim Salimović, savjetnik načelnika opšine Srebrenica, ranije je izjavo da hotel u centru Srebrenie neće biti završen do jula ove godine kako se već godinama najavljuje, te da FDS razmišlja o prodaji ovog objekekta.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login