Hostel Srebrenica među najboljim u BiH

Hostel predstavlja vid smještaja, prvenstveno za mlade ljude, skromnijeg i jeftinijeg od onog hotelskog, gdje posjetioci unajmljuju krevet, a prostorije kao što su dnevni boravak, kupatilo i kuhinja koriste u zajediničke svrhe.

Hostelska branša u BiH generalno nije razvijena. U trenutku kada je Miloš Vučić odlučio da u Srebrenici otvori hostel postojala su još samo dva takva smještaja u cijeloj Republici Srpskoj, jedan u Trebinju, a drugi u Banja Luci.

„Na ideju za otvaranje hostela došao sam putujući. Jednostavno, to je drugačija atmosfera, to je mjesto u kojem gosti upoznavaju vlasnike dosta bliže i mjesto u kojem se mogu sastajati u zajedničkim prostorijama“, rekao je Vučić, vlasnik Hostela Srebrenica.

miloš vučić

On kaže da je na ideju za hostel došao jer je sebi tada želio da osigura radno mjesto, u državi u kojoj je vrlo teško doći do posla. Hostel je pokrenuo zajedno sa svojom majkom.

„Kada smo krenuli sa hostelom, imali smo 12 ležajeva, a danas ih imamo 34, što je i naš maksimum. Iako je turizam u Srebrenici sezonski orijentisan, do sada smo u našem hostelu imali goste iz mnogih krajeva svijeta kao što su Japan, Kina, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Brazil, Argentina, Kolumbija. Imali smo posjetitelje iz Australije i skoro svih zemalja Evrope. Jedino što nismo imali bili su gosti iz Afrike“, priča Vučić.

Hostel u Srebrenici, od strane njegovih posjetitelja, bio je ocijenjen i nagrađen kao najbolji hostel u BiH u godini 2010/2011, a prosječna ocjena na stranici hostel bookers iznosila je 9,0.

hostel srebrenice

„Dešavalo nam se da u hostel dođu vodiči koji se ne predstave. Tako da smo jednom imali gosta koji je radio za jednu francusku kuću koja je testirala smještaje. Kada je otišao od nas dobio sam mail u kojem mi se predstavio i rekao da smo jedno od najtoplijih mjesta u BiH u kojem se može osjetiti ta topla bosanska atmosfera“, rekao je Vučić.

Miloš smatra da u našim krajevima postoji veliki turistički potencijal, pa i ova topla atmosfera specifična za naše krajeve, koji nije u potpunosti iskorišten.

Dodao je i da su posjetitelji hostela oni ljudi koji kada dođu u neko mjesto žele da istraže to mjesto, njegovu kulturu i običaje, a da im je noću potrebno samo prenoćište i internet kako bi se mogli javiti svojima.

Hostel u Srebrenici ima i svoju internet stranicu, a nalazi se u Ulici Maršala Tita, u blizini Vatrogasne stanice.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login