Hoće li minimalna plata u Federaciji BiH biti 1.000 KM?

Hoće li minimalna plata u Federaciji BiH biti 1.000 KM?

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na hiljadu KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plata?

596 KM iznos je trenutačne minimalne plate u našoj zemlji što je ujedno i najniža plata u Europi. U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inflacije i trenutačnog standarda minimalna plata trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu platu na hiljadu maraka.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH

“Mi smo minimalnu platu u Zakonu definisali kroz brutto iznos jer želimo da se ona definiše kroz brutto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika”.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku

“Nije to skok sa sadašnje minimalne plate na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plata plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka”.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plata bude hiljadu konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

Marin Bago, Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”

“Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plate, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema”.

Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plate. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plata, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plata, piše BHRT.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca

“Nisam siguran da će biti neki mehanizam koji će vas natjerati da vi nekom ko ima pet hiljada platu mu je dignete na pet i po ili šest. Ali u svakom slučaju,taj relativni odnos plata unutar jedne kompanije je vrlo važan, vrlo bitan i čim se dižu niske plate, moraju ići i sve ostale. Možda ne u istom procentu, ali sasvim sigurno svaki poslodavac mora taj relativni odnos uštimati”.

Za implementaciju fiskalnih zakona potrebna je i priprema softvera u Poreznoj upravi FBiH, a uključena bi bila i Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To je još jedan od razloga zašto do povećanja vjerojatno neće doći u ovoj godini. Uz to MMF je dao preporuku da se zbog visoke infacije ograniči rast plata. Na potezu je Federalna vlada, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login