Hiljade humanitarnih kilometara na biciklu Vedrana Vasića

Dvadesetpetogodišnji Bratunčanin Vedran Vasić, student mašinskog fakulteta, strastveni je ljubitelj biciklizma i već par godina vozi relacije od nekoliko hiljada kilometara. Sada je na putu za Lisabon, Portugal.

Zajedno sa svojim prijateljem Ljubišom Šljivićem iz Kragujevca odlučio je da krene do Lisabona, a vožnja je humanitarnog karaktera.

“Ovo je humanitarna vožnja gdje sakupljamo novac za liječenje djevojčice Milice Krstić iz Zrenjanina. Ona ima 2 godine i boluje od urođene katarakte lijevog oka. Pomoć se može poslati porukom sa tekstom 427 na broj telefona 3030 za mreže u Srbiji, a tu su i otvoreni računi u banci“, kaže Vedran i dodaje da će za sve one koji uplate više od 500 dinara, on i njegov prijatelj, lično uručuti suvenire sa ovog putovanja.

Plan je da voze oko 40 dana gdje će preći put dug blizu 4.500 kilometra, a usput će da obiđu neke zanimljive lokacije u drugim državama.

Zbog ograničenog budžeta ugoste ih prijatelji i poznanici, a njima to dobro dođe jer su studenti i nemaju mnogo novca za putovanje.

“Na našem putovanju kroz BiH naišli smo na jednog vlasnika prodavnica iz Bratunca i Srebrenice, u Trebinju i Užicu su nas ugostili naši prijatelji i svi su nam pomogli na svoj način. Nama dosta znače ovakve pomoći jer imamo veoma mali budžet”, rekao je Vedran.

On kaže da će u Lisabonu obići grad i da će se upoznati sa portugalskom kulturom i istorijskim znamenitostima.

“Obišli smo do sada Užice, Višegrad, Trebinje, Dubrovnik, Makarsku, Split, Šibenik, Zadar, a planiramo duž obale mediterana kroz Rijeku, pa preko Italije kroz Trst, Veneciju, San Marino, Firencu, Piza, Đenova i onda uz Azurnu obalu kroz Francusku i Španiju, sve do Portugala. Ićićemo jos kroz Monako, Monte Karlo, Nicu, Marsej, Monpelje, Barselona, Valensija, Gibraltar, Sevilju, sve do cilja, Lisabona”, kazao je Vedran.

Od hobija do putovanja Evropom

Za Vedrana biciklizam je hobi koji nudi mnogo više od vožnje. Ujedno, to je prevozno sredstvo sa kojim se mnogo više vidi nego sa drugim.

Prva vožnja za Vedrana bila je prema manastiru Vasilija Ostroškog, a nakon toga sve je postalo strast prema biciklizmu.

“Ljubav prema biciklizmu se rodila od djetinjstva, kada sam kao klinac maštao o putovanjima i avanturama. Već 2015. sam krenuo sa prijateljima na put prema manastiru Vasilija Ostroškog i od tad mi je putovanje baciklom postala strast. Naredne godine sam otišao u Holandiju, prolazeći kroz Srbiju, Mađarsku, Austriju, Njemačku i na kraju Holandija. Prešao sam 2.600 kilometara za 15 dana na tom putovanju”, priča Vedran.

Vedran ističe da već u planu ima novu destinaciju, a to je hodočašće na Svetu Goru, a potom obilazak Grčke.

“Za mene vožnja na biciklu predstavlja slobodu, uživanje, mogućnost da se vidi mnogo toga što ne možemo vidjeti nekim drugim prevoznim sredstvom”, rekao je Vedran i pozvao ljude da se uključe u humanitarnu kampanju i pomognu Milici Krstić iz Zrenjanina.

You must be logged in to post a comment Login