“Hands Free” uređaj u automobilu jednako opasan kao mobilni

Upotreba “hands free” dodataka za telefone tokom vožnje jednako smanjuje pažnju vozača kao kada telefon drže u ruci, saopštili su istraživači. Naučnici Univerziteta Saseks utvrdili su da vođenje razgovora može da navede vozača da počne da zamišlja ono o čemu govori, a to se dešava u dijelu mozga koji se koristi za nadgledanje puta.

Vođa istraživanja, doktor Graham Hall rekao je da ovo potvrđuje da vozačima treba zabraniti upotrebu telefona, prenosi BBC. U studiji je učestvovalo 20 muških i 40 ženskih dobrovoljaca, koji su prošli video-testove dok su sjedili za upravljačem automobila.

Jednoj grupi je bilo dozvoljeno da “vozi” bez ometanja pažnje, a druga je slušala muški glas preko zvučnika udaljenog 0,9 metara.

Oni kojima je pažnja bila ometena glasom reagovali su sa sekundom zakašnjenja na razne događaje, poput silaska pješaka sa trotoara na kolovoz, prelaska vozila iz suprotnog smjera u pogrešnu saobraćajnu traku ili neočekivanog parkiranja vozila na raskrsnici.

Studija je pokazala da jednostavno pitanje tokom telefonskog razgovora – poput “Gdje si ostavio plavu fasciklu?” – smanjuje područje koje vozač prati za četiri puta u odnosu na normalne okolnosti. Mozak u tom trenutku počinje da zamišlja sobu u kojoj je ostavljena fascikla, umjesto da prati dešavanja na putu.

Doktor Hall kaže da ovo istraživanje pobija “popularno pogrešno mišljenje da je vožnja automobila uz korištenje mobilnog telefona bezbjedna sve dok se koriste ‘hands free’ dodaci”.

On je dodao da ostale studije sugerišu da razgovor telefonom u automobilu odvraća pažnju vozača sa puta više nego slušanje radija ili vođenje razgovora sa saputnikom.

You must be logged in to post a comment Login