Hadžiahmić: “Prevent radi za Pierre Cardina”

Prevent Components radi na dvije lokacije, Goražde – plastične komponente i podružnica Srebrenica – izrada navlaka za ručnu kočnicu, stoji u razgovru Oslobođenja sa Enesom Hadžiahmićem, direktor Prevent Components.

Enes Hadžiahmić

Enes Hadžiahmić, direktor Prevent Components

Prevent grupacija je i u 2014. godini konsolidovano najveći izvoznik. Pojedinačno, Prevent Components je proglašena najboljom firmom srednje veličine po ostvarenom prihodu. Čemu možete zahvaliti na takvom rezultatu?

Grupacija iz godine u godinu bilježi rast poslovanja i upravo je prošla godina bila rekordna po rezultatima izvoza. Prevent Components je jedna od mlađih članica Prevent grupacije koja se bavi proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju i to na dvije lokacije, Goražde – plastične komponente i podružnica Srebrenica – izrada navlaka za ručnu kočnicu. Ukupno je zaposleno više od 110 uposlenika, a dnevna proizvodnja prelazi 5.000 komada ručnih kočnica. Naši proizvodni procesi obuhvataju brizganje i sastavljanje plastičnih dijelova, ekstruziju plastičnih profila za presvlake te izradu i montažu kožnih navlaka na različite dijelove enterijera.  Protekla godina bila je obilježena rastom prodaje i proizvodnje što je rezultat jasne strategije Prevent grupacije u smislu implementacije vertiklane integracije u proizvodnji. Kada je u pitanju tajna uspjeha, ne mislim da postoji posebna formula.  Snaga je prije svega u sistemu koji Prevent grupacija posjeduje, razvijenim tehnologijama i referencama u Evropi.

10 lokacija

Samo u Goraždu Prevent ima tri proizvodne lokacije, u Srebrenici dvije (računamo i akvizirani Cimos), šta sve izlazi iz Preventovih fabrika i gdje se sve obični građanin naše zemlje i Evrope može sresti sa Preventovim proizvodom?

Prevent grupacija u BiH posluje na 10 lokacija.  U proteklom periodu zabilježen je rast diversifikacije proizvoda i tržišta. Pored automobilske industrije u kojoj je Prevent dugogodišnji lider, grupacija se vrlo brzo pozicionirala kao dobavljač vodećih svjetskih brandova u modnoj konfekciji, tekstilnoj industriji, namještaju i putnom prtljagu. Samo neki od naših novih kupaca su Pierre Cardin, Koinor, Stratic i druga velika imena iz navedenih industrija. Kada je u pitanju Prevent Components, naše proizvode možete naći u svakom BMW vozilu linije 1,3,4 i X1, Peugeot 308, Citroen c4, Opel adam, New Opel Corsa. Također, veliki dio naših proizvoda ugrađuje se u autopresvlake koje izvozimo za već dobro poznate kupce u Evropi.

S obzirom na to da se približava 11. juli, u ovo vrijeme obično se mnogo govori o Srebrenici, a onda svi zaborave na taj grad. No, Prevent je već godinama u Srebrenici sa svojim proizvodnim pogonima, kakva su vaša iskustva rada u Srbrenici?

Prevent je u Srebrenici prisutan od 2012. godine. Napredak je evidentan iz godine u godinu, ali mislim da taj trend mora biti ubrzan. To se može postići isključivo zrelom ekonomijom i novim radnim mjestima. Podrška lokalnih vlasti u Srebrenici je na jako visokom nivou. Kao što znate, početkom ove godine grupacija je preuzela Cimos i time proširila spektar proizvoda i djelovanja u Srebrenici. Svi uposlenici su zadržani i proizvodni procesi dodatno unaprijeđeni. Ono što uvijek izdvajam kada pričam o prvim iskustvima u Srebrenici je sljedeće: Prilikom samog otvaranja fabrike u Srebrenici postojala je bojazan od nedostatka ljudskih resursa, a što je bio rezultat informacija koje su bile dostupne javnosti u tom periodu. Na sreću, to se pokazalo netačnim. Danas Prevent u Srebrenici zapošljava 200 radnika.

Nove investicije

Šta Vas je motiviralo da otvarate pogone u ovom dijelu BiH?

Prevent grupacija već odavno djeluje na prostoru cijele BiH s ciljem da bude pokretač promjena i snaga bh. ekonomije. Jedan od ciljeva vladinih institucija i svih nas koji živimo u BiH jeste održivi povratak, pomirenje i stabilizacija. Da bi se to realizovalo ekonomija treba da bude na prvom mjestu. Upravo iz ovih razloga ali i postojanja potencijala za razvoj sektora metala u Srebrenici, Prevent grupacija strateški je opredijeljena za ulaganje u ovu regiju.

Imate li u planu neke nove fabrike, nove pogone, nove investicije…?

Početak godine za Prevent grupaciju bio je obilježen značajnim investicijama i širenjem poslovanja u BiH. Pored toga, investirali smo u razvoj novih procesa unutar same kompanije. Konkretno, Prevent Components ima veliki potencijal za dalji razvoj u segmentu obrade plastike što će biti naš cilj za naredni period. Širimo poslovanje sa trenutnim kupcima te uvodimo nove proizvode kojima ćemo ojačati konkurentnost van granica BiH. Generalno, nastavljamo sa investicijama koje će doprinijeti otvaranju novih fabrika, radnih mjesta i jačanja kompletnog bh. društva.

Izvor: Oslobođenje

You must be logged in to post a comment Login