Guber vode najveći potencijal razvoja turizma u Srebrenici

U Srebrenici je danas održana konferencija o turističkim potencijalima Srebrenice gdje se govorilo o onome čime obiluje ova opština.

Sasvim je sigurno da opština Srebrenica ima velike potencijale za razvoj turizma za koje je potrebno mnogo preduslova da postanu upotrebljive i iskorištene.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičič otvorio je današnju konferenciju rekavši da ova opština ima izuzetne potencijale koji nisu iskorišteni.

„Cilj ove konferencije je promocija potencijala opštine Srebrenica i način kako pozvati ljude da investiraju. Najveći potencijal ove opštine i ono što može vratiti ljude, otvoriti više stotina radnih mjesta direktno, a indirektno i hiljadu je korištenje Guber voda“, kaže Grujičić.

On kaže da se sada turizam Srebrenice promoviše kroz Arheološki muzej “Rimski municipium” Skelani i Nacionalni park „Drina“ koji su dobili direktnu podršku Vlade Republike Srpske i nadležnih ministarstava te člana Predsjedništva BiH.

Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo kaže da je Srebrenica ima velike potencijale koji trebaju biti iskorišteni.

“Ovdje postoje veliki potencijali koji trebaju biti prepoznati jer imate mogućnost da koristite Guber vode, posjetite nalazište u Skelanima i uživate u jezeru Perućac”, istakla je Ristićeva.

Novinarima je rečeno da nadležne službe zvanično nemaju informacije o tome koliko se naplaćuje boravišne takse u Srebrenici, koliko se ostvari noćenja i broj kreveta, dok u susjednoj Bajinoj Bašti imaju 4.500 ležaja i veliki broj ugostiteljskih objekata čime je ponuda NP „Tara“ kvalitetnija.

U Srebrenici postoji tri veća objekta za prenoćište, a to su: pansion, motel i hostel, a većina njih tokom godine periodično je aktivna, a pansion će biti zatvoren najkasnije do kraja godine, kako nezvanično saznajemo. Nije poznato koliko je u ponudi privatnih smještaja jer je jedino pansion redovno plaćao boravišne takse.

Godinama nije završena izgradnja hotela u centru grada koji je investirala Fabrika duvana Sarajevo, a broj restorana koji posuluje u Srebrenici ne može, bez ranije najave, primiti više od 50 ljudi.

Ipak, Srebrenica je poznata samo po „crnom“ turizmu koji uključuje obilazak Memorijalnog centra Potočari koji, prema zvaničnim informacijama, svake godine posjeti više od 100.000 ljudi od čega opština, ugostitelji i turizam nemaju koristi jer mnogi od njih ne dođu do centra grada da ručaju i obave kupovinu.

Tokom konferencije Bojan Pejić, direktor Turističke organizacije Srebrenica predstavio je Guber vode, Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka „Drina“ govorio je o o radu nacionalnog parka, a predstavljen je i Arheološki muzej Rimski municipium Skelani o kojem je govorila direktorica Svjetlana Marković.

Kao pozitivan primjer predstavljen je Nacionalni park „Tara“ o kojem je govorio Ranko Milanović, rukovodilac Službe informisanja, prezentacije i turizma u NP „Tara“.

Planirano je i donošenje zaključaka kojim će se dalje voditi institucije kako bi se definisao pravac i razvoj turizma u Srebrenici.

Konferencija je održana u organizaciji Turističke organizacije Srebrenica i Nacionalnog parka „Drina“.

Last edit: 19:45

You must be logged in to post a comment Login