“Guber vode” će donositi više nego kompletna srebrenička privreda

Autor: M. Kojić

Razgovarali smo sa Ćazimom Salimovićem, savjetnikom načelnika za privredu u Opštini Srebrenica, o privredi, razvoju privrede a i o problemima na opštini Srebrenica.

ćazim salimović

Ćazim Salimović je Srebreničanin koji je u biznisu više od 40 godina i ostvario je brojne uspjehe, od osamdesetih godina pa do sada, kao savjetnik za privredu u Opštini Srebrenica. Njegov jedini motiv jeste da pomogne Srebrenicu i da kroz svoje znanje obnovi privredu naše opštine, otvori nova radna mjesta.

Kada se govori o prirodnim potencijalima, prirodnim resursima naš opštine, svrstavaju se u tri kategorije a to su: šume, rudno blago i prirodne, mineralne, ljekovite vode Guber kao i druge vode.

Mineralni izvori Gubera, poznati su još iz Rimskog perioda, od 1887. godine, u periodu Austrougarske monarhije, Crni Guber se flaširana i prodaje širom Evrope pa čak i u Africi i Americi. Danas ta voda otiče u rijeku i mali broj, shodno količini vode, koristi ove ljekovite vode.

veliki guber

Crni Guber

Guber vode, kako kaže Salimović, će u narednom periodu našoj opštini donositi najviše dobiti, nova radne mjesta i pozitivne ekonomske efekte i životu u Srebrenici, no sve bi bilo lakše da nema problema.

“Vi znate da je investicija krenula još prije dvije godine, da je vlasnik dobio sve potrebne saglasnosti i krenuo sa investicijom, međutim problem je nastao, kada je kupac “Gubera” smatrao da će kupovinom preduzeća “Guber” automatski dobiti i pravo na eksploataciju vode Guber” ističe Salimović.

voda ljepotica

Voda Ljepotica

Eksploataciono pravo na Guber vodu se dobija tako što se raspiše tender, što je se i desilo, Vlada Republike Srpske raspila je tender, tako da je vlasnik, koji je kupio akcionarsko društvo “Guber”, na tom tenderu izgubio, zapravo koncesiju na eksploataciji vode je dobilo drugo preduzeće.

“Na tom tenderu, nažalost, predstavnici Vlade Republike Srpske su dali koncesiju drugoj firmi. Kupac koji je privatizovao predzeće “Guber” nema vode za eksploataciju, i kao preduzeće neće moći raditi jer je on napravio, već ugrubo, na građevinskom objektu i punionicu za vodu a to je jedan od najboljih biznisa koji će biti na području naše opštine. I sada se između firme koja je privatizirala “Guber” i firme koja je dobila koncesiju od Vlade RS-a vodi sudski spor”, ističe Salimović.

radovi na vrhu gubera

Radovi na vrhu Gubera

Ono što Opština Srebrenice očekuje jeste da će se do kraja godine riješiti taj sudski proces i da će se obaviti dalji pregovori između predstavnika Opštine i preduzeća koje presudom dobije koncesiju na vodu kako bi se krenulo sa punjenjem i prodajom vode čime bi se pokrenuli i kapaciteti “Banje Guber” koje je vlasnik, koji je kupio ovo preduzeće, već počeo da gradi ali koji su stali zbog problema sa koncesijom.

“Sadašnji protok vode je takav da može obezbijediti, godišnje oko 40 miliona litara vode. Kad bi samo tih 40 miliona litara vode prodali po 3,00 KM to bi bilo 120 miliona KM vrijednost prodaje godišnje Guber vode, to je sve mnogo više nego sva kompletna srebrenička privreda danas. Suvišno bi onda bilo govoriti koliko bi to imalo pozitivne ekonomske efekte na čitav život u Srebrenici”, rekao je Salimović.

šetalište guber 02

Šetalište Guber

Ovo je samo dio priče o privredi opštine Srebrenca, uskoro donosimo još priča kao i kompletan razgovor sa ekspertom za privredni i ekonomski razvoj naše opštine, Ćazimom Salimovićem.

You must be logged in to post a comment Login