Guber nam je najdraži, ali nikoga nije briga za njega

Nema čovjeka u Srebrenici, ali i šire, koji ne bi „progledo“ i kome ne bi bilo drago da zaživi banjski turizam jer bi to značilo vraćanje života u ovo mjesto. Tome bi se obradovali mnogi, ali do tada gledamo i slušamo priče koje se još nisu obistinile dok voda otiče u kanalizaciju.

Šetalište Guber uređeno je 2015. godine uoči konferencije u Srebrenici koja je tog dana dobila oko 15 miliona KM.

Danas se šetalište Guber održava koliko mora. Vrlo često dobijemo fotografije punih i prevrnutih kanti za smeće, velike trave što nadležnim bude alarm da odmah reaguju i urede.

Već neko vrijeme kod vode Ljepotice „izvire“ voda koja ima neugodan miris i asocira na kanalizaciju i sliva se niz šetalište.

Prema riječima šetača neugodno proći tim dijelom jer se osjeti smrad već neko vrijeme.

Veliki katastrofa već dugo je i na početku šetališta gdje je kod objekta „Argentarija“ stvoreno „vještačko jezero“ u kojem se skuplja voda sa izvora Guber voda.

Za naš portal ranije su govorili ljudi čije se kuće nalaze nedaleko od to objekta koji kažu da su se obraćali Opštini Srebrenica da se problem sanira, ali da nema reakcije.

Već tri godine aktivno, a skoro tri decenije redovno, najavljuje se da će se pokrenuti banjskih turizam i radi se analiza vode koja, kako kažu stručnjaci, zadržala približan hemijski sastav koji je utvrdila i Austro – Ugarska, a nije poznato kada bi Specijalna bolnica „Banja Guber“ mogla proraditi.

You must be logged in to post a comment Login