Gradska garaža do kraja oktobra, gradnja počela prije godinu dana

Prošle godine u oktobru počela je izgradnja gradske javne garaže u Srebrenici, što je najvažniji projekat u ovoj godini, odmah iza izgradnja sistema za navodnjavanje u skelanskom kraju.

Rok za izgradnju javne garaže bio je 180 dana, ili do marta ove godine. Krajem maja od šefa kabineta načelnika ove opštine Vlada Milovanovića dobili smo odgovor da će garaža biti najkasnije završena u narednih 90 dana, što bi značilo do kraja jula, ili početka avgusta.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove opštine Srebrenica Darko Grujičić je u razgovoru za RTV Srebrenica krajem septembra rekao da se radovi privode kraju.

“Što se tiče gradske garaže, krajnji rok za izgradnju je 30. oktobar, ali vjerujem da će to biti i ranije. Radovi su privedeni kraju, ostali su samo sitni poslovi na samoj garaži da se završe. Nadamo se da će građani Srebrenice od novembra mjeseca moći koristiti gradsku garažu”, rekao je on za RTV Srebrenica.

Na nekoliko pitanja koja su mu upućena od strane našeg portal vezana za izgradnju garaže kao i druge aktivnosti koje se sprovode, Grujičić nam nije odgovorio.

Izgradnja gradske garaže pratili su i dodatni radovi na izgradnju potpornog zida, ojačanje riječnog korita i nasipanju materijala.

Za te radove, ojačanje kolektora, dogovor je postignut sa grupom ponuđača koju čine firme „Mark-Milex“ iz Srebrenice kao i dvije iz Zvornika, “Keso-gradnja” i “Keso-promet” koje grade i garažu, a vrijednost radova je oko 153.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Ranije je rečeno da će izgradnja garaže koštati 900.000 KM zbog rasta cijene građevinarskog materijala.

Prema odluci iz 29. avgusta 2022. godine, cijena radova, kako se navodi ugovorom koji je objavljen na sajtu Opštine Srebrenica, je 769.398,39 КМ, bez PDV-a, ili ukupno 922.000 ili više od milion maraka, ako se na to doda porez na dodatnu vrijednost.

Iako se konačna cijena radova navodi kao 922.000 KM, bez PDV-a, u tu cijenu nisu navedeni raniji pripremni radovi kada su pronađeni dijelovi čaršijske džamije, kao ni troškovi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa zbog čega je projekat stopiran, a danas prolongiran za duplo jer je opštinska kasa gotovo prazna, a novi kredit još nije odobren.

Zanimljivo je da se već tri pune godine govori o gradskoj garaži, a prvi projekat koji je urađen bio je 250.000 KM. No, ostaće nepoznanica kako i zbog čega je urađen novi projekat koji je nekoliko puta skuplji, a koji je dobio podršku lokalnog parlamenta.

Gradski dio Srebrenice ima probleme sa parking mjestima, posebno u periodu radnog vremena kada je skoro nemoguće pronaći slobodno mjesto tako da će nova javna garaža otvoriti dodatnih 60 parking mjesta.

Priča o gradskoj garaži traje tri godine, a prije dvije godine najavljena je i zvanična izgradnja, kada su počeli pripremni radova na pomenutoj lokaciji, ali su zbog neriješenih imovinskih odnosa i nedostatka sredstava obustavljeni.

Izgradnjom javne, gradske garaže riješiće se problem parking mjesta jer će kapacitet biti oko 60 vozila i ovo je jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login