Gradi se Fabrika za proizvodnju pomfrita

Na ulazu u Srebrenicu, u krugu nekadašnjeg stovarišta GP „Radnik“ počeli su pripremni radovi za izgradnju objekta buduće Fabrike za proizvodnju pomfrita. Kompanija „Srebreničanka“ sa sjedištem u Sarajevu u ovaj projekat uložiće oko tri miliona KM.

„Ova kompanija ima namjeru da sa poslovnim partnerom iz Azerbejdžana uradi objekat u kojem će zaposliti najmanje 40 radnika. Ovdje će se proizvoditi pomfrit, a sirovina će se nabavljati u srebreničkim i bratunačkim selima. Dnevno će biti potrebne velike količine krompira. Planirano je da fabrika radi u dvije smjene“, izjavio je Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu.

Dane Katanić, načelnik za privredu u opštini Srebrenica napominje da će svaki dan trebati oko 60 tona krompira. Te količine sirovine otkupljivaće se u Srebrenici, ali i u susjednim opštinama.

„Planirano je da se ovaj objekat završi tokom ovog mjeseca. Nakon toga slijedi instaliranje opreme, a negdje iza polovine iduće godine, trebala bi početi proizvodnja. Opština Srebrenica animiraće poljoprivrednike da se ozbiljnije počnu baviti proizvodnjom krompira. Imamo namjeru ustupiti mehanizaciju za obradu zemlje, kako bi što veće površine bile zasijane krompirom“, rekao je Dane Katanić.

Ako se obezbijedi dovoljno količina sirovine, uslijediće proširenje proizvodnog programa i otvaranje novih radnih mjesta.

You must be logged in to post a comment Login