Građani za primjer: Zajedničkim sredstvima grade put

Stanovnici Mjesne zajednice Osatica, uz zajednički angažman, uspjeli su da prikupe najveća sredstva i da pokrenu izgradnju puta koji povezuje nekoliko sela. Ovo je ujedno najmasovnija akcija u kojoj su građani prikupili novac.

Put u dužini od 6,4 kilometra počeo je sa izgradnjom od čega je do sada završeno 1,35 kilometra. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS sa 87.000, Opština Srebrenica 24.000 i građani Mjesne zajednice Osatnica sa čak 60.000 KM.

“U toku je priprema za izgradnju još jedne dionice puta u dužini od jednog kilometara u iznosu od 120.000 KM. I za ovu dionicu stanovnici naše mjesne zajednice obezbijedili su 10.000 KM, čekamo 50.000 od UNDP-a, a preostala sredstva će obezbijediti Opština Srebrenica sistemom ‘marka na marku’ gdje se na naša sredstva daja isti odnos novca”, kaže Sadmir Nukić, član akcije.

UNDP treba da obavi tendersku dokumentaciju kako bi se radovi obavili.

Izgradnja ovog puta ima veliki značaj jer povezuje sela i zaseoke od Kragljivode, Milićevski potok, Šljivice, Skeića i Poljaka.

“Akcija je okupila oko 130 porodica povratnika i ljudi iz ovog kraja koji su dali svoje učešće kako bi se put izgradio. Porodica Bošnjak ovu akciju je pomogla sa 15.000 marka”, kaže Nukić.

Od stanovnika ovih srebreničkih sela saznali smo da novac od UNDP-a čekaju već godinu dana i smtraju da se taj dio mogao obaviti ranije i kažu da će sa akcijom nastaviti dok ne završe put.

You must be logged in to post a comment Login