Gdje se odlaže smeće i otpad, pitaju iz Regionalne deponije Zvornik

Na Regionalnu deponiju Zvornik stiže znatno manje količine otpada od očekivanih, a dugovi preduzeća rastu, što otežava poslovanje, piše Radio Osvit.

Projektovano je da svakoga dana deponija primi 95 tona otpada, a trenutno prima 20 odsto manje. Razlog je što komunalna preduzeća nisu ispoštovala dogovor pa zbog toga preduzeće trpi gubitke, a trenutna potraživanja su preko 600 hiljada maraka u preduzeću Regionalna deponija Zvornik, objavio je Radio Osvit.

Direktor Aleksandar Vračević ističe da su izrazito nezadovoljni situacijom. Preduzeće je prošlu godinu završilo sa negativnim rezultatom.

„To je direktna posljedica toga što su određena komunalna preduzeća u značajnoj mjeri dovezla manje količine otpada, nego što su dovezla u prvoj godini. Znači ponovo se odlaže na nesanitarne deponije“, rekao je Vračević za Radio Osvit.

Prema njegovim riječima, zbog nemogućnosti da Regionalna deponija naplati sredstva od komunalnih preduzeća, lokalne zajednice su morale da plate ratu kredita Svjetskoj banci pa je preduzeće sada postalo njihov dužnik.

Bivši vršilac dužosti direktor Komunalnog preduzeća „Polet“ Srebrenica Bekir Halilović ranije je govorio za naš portal da preduzeće Regionalna deponija Zvornik planira podići cijene svojih usluga, a da se smeće naplaćuje po toni isporučenog, a dodatni troškovi su gorivo i mehanizacija koji odvoze smeće na oko 80 kilometara od Srebrenice u jednom pravcu što utiče i na cijenu potrošača ove usluge.

Ranije Opština Bratunac i opštinsko preduzeće „Gradska čistoća“ dio smeća odvozili su na deponiju koja nema ekološku dozvolu na kojoj je izbio veliki požar 2017. godine Regionalna deponija Zvornika ispunjava evropske standarde, a pokrenuta je 2016. godine sa ciljem deponovanja smeća sa teritorije osam opština Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenice, Milići, Osmakci, Sapna, Kalesija i Grada Zvornika.

Projekat izgradnje Regionalna deponija Zvornika vrijedan je više od 5 miliona dolara, finansiran je kreditom Svjetske banke, a Vlada RS sufinasirala je u vrijedsti 10 odsto.

You must be logged in to post a comment Login