Gdje čuvate kafu nakon otvaranja: Skoro svi rade pogrešno, zbog ovog gubi miris i aromu

Većina ljudi ne može zamisliti dan bez šoljice kafe, a zalihe ovog aromatičnog napitka nalaze se gotovo u svakom domaćinstvu. Kafa je, uz čaj, najzastupljeniji i najprodavaniji napitak na svijetu, a konzumira se na svakom dijelu naše planete.

Priprema se razlikuje od kulture do kulture, a mnogi misle da je baš njihova kafa najbolja. Kafu kuhamo na razne načine, od klasične ukuhane, pa do instant kafe ili filter kafe.

Ukusi su različiti i bez obzira koja verzija pripreme nam se najviše sviđa, jako je važno gdje skladištimo njena zrna.

Kafa se uglavnom priprema svakodnevno, tako da je obično držimo uvijek pri ruci.

Neki od nas koriste posebnu posudu za čuvane kafe.

Ali postavlja se pitanje, znate li kako bi bilo najbolje čuvati kafu u domaćinjstvu?

Zaboravite posebne posude

Najbolji savjet kako da zrna kafe sačuvate jeste da ih čuvate u zatvorenoj originalnoj ambalaži.

Većina pakovanja kafe dizajnirana su tako da zrak može da izađe iz vrećice, te da vlaga ne može da prodre u nju. Kafa se mora čuvati u mraku, a originalno pakovanje je napravljeno da spriječi pristup svjetlosti.

Zrncima kafe je potrebno okruženje sa stablinom temperaturom, a ako u kuhinji temperatura varira, neki smatraju da je najbolje kafu držati u frižideru. Samim tim će sigurno biti u mraku i na istoj temperaturi sve vrijeme.

Međutim, u tom slučaju morate paziti da ne dođe do kondenzacije u vrećici ukoliko kafu ostavite predugo izvan frižidera.

Još jedna važna preporuka

Pri kupovini većina nas kupuje kafu u većim pakovanjima, ali znalci preporučuju manja.

Ako je kafa otvorena neko vrijeme, počet će da gubi miris i aromu, tako da je bolje kupovati je u manjim pakovanjima kako ne biste izgubili čarobnu aromu, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login