Gazirana pića i kolači povećavaju rizik od jednog od najbolnijih stanja

Ispijanje gaziranih pića i jedenje keksa i kolača povećava rizik od bubrežnih kamenaca, pokazala je studija.

Poveznicu između bubrežnih kamenaca i slatke hrane prvi put su ustanovili istraživači s Medicinskog fakulteta North Sichuan u Kini. Analizirali su zdravstvene podatke i prehranu 28.000 Amerikanaca. Otkrili su da je vjerojatnost od razvoja bubrežnih kamenaca za čak 39 posto veća kod onih koji su konzumirali najviše dodanog šećera.

Odrasli ne bi trebali jesti više od 30 grama šećera u danu, prema prehrambenim smjernicama. To je otprilike jednako limenci Coca-Cole.

Bubrežni kamenac može se razviti u jednom ili oba bubrega, a najčešće pogađaju osobe u dobi od 30 do 60 godina. Obično se nalazi u bubrezima ili u mokraćovodu i može biti iznimno bolan te dovesti do infekcije bubrega ili nepravilnog rada bubrega, ako se ne liječi. Uvršten je među 20 najbolnijih zdravstvenih stanja.

Kako navodi Index.hr, poznato je da i pretilost, dehidracija i dijabetes povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca. S druge strane, prekomjerna konzumacija hrane povećava šanse za razvoj pretilosti ili dijabetesa tipa 2, prenosi N1.

You must be logged in to post a comment Login