(FOTO) Završen deseti pozorišni festival “Cultural Pump Up”

Sinoć je održana predstava „Muškarčine“ – Centar E8 iz Beograda čime je završen desti jubilarni pozorišni festival “Cultural Pump Up” u Srebrenici koji je počeo od 23. aprila i trajao do 26. aprila.

Osnovna tema predstave ‘’Muškarčine’’ je kako se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Društvo od mladića očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitanie u kulturi u kojoj se pokazivanje emocija od strane muškaraca smatra za znak slabosti, mladići svoje emocije potiskuju u destruktivne oblike ponašanja.

Sedam mladića. Sedam pogleda na svijet i hiljadu situacija koje u tom svijetu vide. Na sceni, njihov zadatak nije da budu neko drugi već da prikažu kako oni sami vide sebe ali i sve druge ljude, kojima su okruženi.

Nakon predstave pozorišni  festival je zatvoren do iduće godine a scena Omladinskog centra je otvorena i čeka sve one mlade koji žele da se bave pozorištem.

“Ja sam veoma zadovoljna kako je festival protekao. Posjeta je bila u skladu sa aktivnostma i neke aktivnosti našeg festivala su bile više posjećena a neke manje, u suštini mi smo zadovoljni sa posjećenošću jer smo svjesni da većina festivali u našem gradu nemaju veće posjete. Prošle godine smo ovaj festival probudili i ove godine nam je drago da su ljudi prepoznali naš rad i došli da nam pruže podršku,” rekla nam je direktorica pozorišnog festivala “Cultural Pump Up” Alekasandra Jovanović.

Ovogodišnji festival proparatile su tri predstave, prva u izvedbi lokalnih mladih ljudi, neformalne pozorišne grupe “Fetus” predstava “Pepeljuga”, „Ne igraj na Engleza” Udruženje ANEA Mladi Gračanice i predstava „Muškarčine“ Centar E8 grupe iz Beograda. Pored predstava održan je i koncert benda Momo Polovka, Takmičenje u monolozima i skečevima a poznati glumac Irfan Mensur je uljepšao dan svim posjetiocima ovog festivala družeći se sa njima.

Organizatori ovogodišnjeg festivala, Omladinski savjet Srebrenice i neformalno pozorište “Fetus” iz Srebrenice zahvalili su se svima koji su podržali ovaj festival a posebno Opštini Srebrenica, Fondaciji SHL, Rudniku olova i cinka “Sase” i IKV Pax Christi iz Holandije kao i medijskim pokroviteljima.

You must be logged in to post a comment Login